29 oct. 2009

Ca sa fii rege...atatea sunt necesare

Aseara, la o tinuta de initiere am ascultat un minunat poem crestin care marturisesc ca a reusit sa-mi atinga sufletul intr-un fel aparte... si m-am gandit sa-l impartasesc acum cu voi pentru a încerca să ne regăsim pe noi insine si a citi in sufletele noastre

Ca să fii rege peste animale nu-i cine ştie cât. Trebuie doar să fii mai puternic decât ele, şi-atât.
Ca să fii rege peste păsări … este puţin mai greu, dar fumos. Trebuie să zbori mereu mai înalt decât ele şi niciodată mai jos.
Ca să fii rege peste flori trebuie să suporţi la hotare mărăcinii şi spinii; şi, mai ales, trebuie să-nmiresmezi către lumemai mult decât crinii.
Ca să fii rege peste înstelare trebuie să te-aşezi printre luceferi, călător spre Orion, şi, reprivindu-te de jos, să fii mai luminos decât oricare.Si fără tron.
Ca să fii rege peste ape şi vânt trebuie să-nveţi osanale ca îngerii şi să le aduci pe pământ: alinare pentru lacrima corbilor din Valea Plângerii.
Ca să fii rege peste oameni este, mai decât toate, altceva.Trebuie să trăieşti şi să mori pentru ei, învăţându-i ce înseamnă a iubi, a ierta…
Dar cel mai minunat este să poţi fi rege peste tine însuţi, atunci când alegi binele fie din bucuria altuia, fie din plânsul tău …
Şi să încheiem întelept şi frumos şi, mai ales, cum se cuvine: Încoronarea ta o face Christos când mergi pe drumul dinspre Rău spre Bine. In clipa aceea, veşnicia te cumpăneşte. Dacă vrei să fii Rege alege Binele. Hei, grăbeşte!


de Benone Burtescu,
un poet al emigratiei romanesti...


Aceste versuri sunt atribuite actorului Marcel Iures, care insa doar le-a pus in scena recitandu-le absolut magistral, intr-o interpretare de exceptie ce contribuie la inducerea unei stari sublime. Ne trezeste sufletul pentru cunoasterea de sine pentru că taina face parte din om. Pentru că omul insusi este o mare taina.
"Fii stăpân pe tine însuţi şi vei stăpâni lumea" spunea si Dostoievski

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu