29 oct. 2009

V.I.T.R.I.O.L.

Cînd aspirantul este introdus în cabinetul de reflecţie el face prima sa călătorie si este supus probei pămîntului în care i se cere recursul la introspecţie. Atmosfera îl îndeamnă pe postulant la meditaţie asupra valorii obiectelor simbolice interpretabile din punct de vedere emblematic, alegoric şi simbolic. Această căutare a templului interior ne confirmă că fiecare trebuie mai întîi să caute în el însuşi. Izolarea, renunţarea si sacrificiul de sine sînt primii paşi ai iniţierii care începe prin ucenicia tăcerii. Această primă călătorie este punerea în mormînt a iluziilor profane şi preludiul unei renaşteri.
Multi profani se intreaba cu teama ce reprezinta de fapt misterioasa maxima-acronim V.I.T.R.I.O.L. , inscrisa la loc de cinste pe unul din zidurile cabinetului de reflectie. Este vorba oare chiar de acid sulfuric folosit intr-un ritual satanist? Cu siguranta NU!
Acest cuvant-cheie este de fapt o formula esoterica in latina care inseamna: "Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem" traducandu-se liber prin dictonul "Exploreaza interiorul pamantului si rectificand vei gasi Piatra Ascunsa". A cauta piatra filosofala inseamna a cauta ultima ratiune a esentei umane, o transmutare a personalitatii prin autocunoastere, asceza si purificare. Ea va deveni pentru cei mai buni dintre noi cheia cu care vom deschide porţile Orientului Etern, în urma efortului iniţiatic de construire a edificiului sacral. Aceasta evoluţie nu poate avea loc decât printr-un efort personal de a reuşi să cobori în strafundurile tale pentru a te confrunta cu umbrele ignorantei umane, purificandu-te spiritual.
Urmîndu-i pe marii alchimişti, piatra filosofală se obţine deci prin purificarea, amestecul şi coacerea celor patru elemente constitutive ale universului amintite de filosofii antici greci: pămîntul, apa, aerul şi focul. Alchimia a fost privita multa vreme ca o pseudostiinta, de fapt o indeletnicire oculta, suspecta, fara nimic stiintific in ea. Prejudecata izvora dintr-un fenomen mai amplu si anume neintelegerea diletanta si profana a importantei Evului Mediu in istoria cunoasterii. Dar lucrurile s-au schimbat acum...
Pentru un adevarat mason nu obţinerea pietrei este cea care îi transformă, ci parcursul pe care l-a urmat pînă acolo. Să ne amintim un îndemn mult drag alchimiştilor medievali: Lege, lege, relege, ora, labora et inveniens (citeşte, citeşte şi iar citeşte, roagă-te, lucrează şi vei găsi).


In alta ordine de idei, după cum ne povesteşte coana Joiţica, beletul şi stecluţa cu vitriol joacă un rol însemnat în ceea ce priveşte destinul patriei şi al naţiunii, reprezentînd principalele unelte ale intrigilor şi diversiunilor de tot felul…care in mod cert nu au nici o legatura cu Masoneria sau cu fenomenul Artei Regale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu