3 nov. 2009

Semnul svastica


Simbolurile nu sunt atât de univoce pe cât le-ar plăcea unora să creada si nu toate ar trebui demonizate.


De departe unul dintre cele mai controversate si prost intelese simboluri in cultura europeana recenta, svastica este un simbol ce traverseaza culturile intregului pamant. Zvastica este de fapt o cruce ale cărei braţe sunt îndoite la 90 de grade. De la mozaicurile romane, la vasele Greciei Antice, la templele hinduse, picturile budiste, cultura nativilor Nord Americani, svastica este vazuta ca un simbol religios. Cu mult inainte de popularitatea de care s-a bucurat dupa razboi, zvastica a fost simbolul intelepciunii si iertarii. Cu o istorie de 3000 de ani, simbolul zvasticii isi are originea in India antica si in culturile vestice antice. Ea reprezinta miscarea continua – o miscare precum cea a unei mori de vant sau de apa. Se invarte continuu in sensul acelor de ceasornic si in sens contrar acelor de ceasornic. Cand se intoarce in sensul acelor de ceasornic reprezinta energia universului, puterea si inteligenta; cand se intoarce invers, reprezinta iertarea. De asemenea mai simbolizeaza armonia universala si echilibrul contrastelor. Cuvantul „zvastica” este de origine sanscrita si inseamna „semnul care se auto-defineste". Altfel spus, este semnul realizarii de sine si semnul unei persoane iluminate, cunoscuta dealtfel si sub denumirea de Buddha si astfel, acesta, reprezentat in operele de arta poarta deseori acest semn pe piept sau in palma. In general, se crede ca acest cuvant este un amalgam al cuvintelor „su” si „asati”. „Su” inseamna „bine” si „asati” inseamna „a exista”. In gramatica sanscrita, cand aceste doua cuvinte sunt amestecate, ele devin „Swasti”. „-ka” este un sufix. Daca aceasta derivare a cuvantului zvastica este corecta, atunci intelesul sau literal ar fi „lasa binele sa domine”. De asemenea, pentru culturile vestice, precum cea greaca, celtica sau finlandeza, si pentru alte culturi indigene, zvastica a fost un simbol foarte important. Cel mai des este folosit in domeniul artei: in arhitectura, ceramica si sculptura. Culturile vestice o numesc „roata luminii” iar la chinezi este cunoscuta ca fiind simbolul „wan”, omofonul pentru 10.000, un numar folosit deseori pentru a cuprinde toate creatiile universului. Cand Adolf Hitler a preluat simbolul zvasticii pentru a-i servi drept emblema, el a dorit sa revendice puterea sa universala ca fiind a lui... Dar inainte ca Hitler să folosească acest semn, el mai fusese utilizat în jurul anului 1870 de susţinătorii unui politician anti-semit austriac, Schoenerer. Naziştii au folosit simbolul zvasticii deoarece era legat de credinţa lor în faptul că poporul german ar fi descendentul rasei ariene - o rasă pură.


De atunci, lumea moderna a asociat anticul simbol aducator de noroc cu regimul si ideologia lui Hitler si Uniunii Europene i s-a cerut să scoată semnul zvasticii în afara legii din cauza asocierii acestuia cu nazismul, cu ura şi rasismul.


Ilustrul Frate Rudyard Kippling, care a fost influenţat puternic de cultura indiană, avea desenată o zvastică pe toate supra-coperţile cărţilor sale dar si el le-a îndepărtat însă cand simbolul a început să fie asociat cu Hitler. Simbolul zvasticii a mai fost folosit şi de cercetaşii britanici, dar s-a renunţat la el în anii 30 tot din aceasta cauza. Apare chiar şi pe unele clădiri occidentale, de exemplu pe podeaua catedralei din Amiens, din Franţa. Swastika este şi numele unui oraş minier din nordul statului canadian Ontario, aflat la circa 580 de km de oraşul Toronto si guvernul canadian a încercat în timpul celui de-al doilea război mondial să-i schimbe numele, dar locuitorii s-au împotrivit.

Poate este timpul sa punem zvastica acolo unde ii este locul, regasindu-i intelesul original...si sa nu mai acuzam ideologia masonica de tot raul universal.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu