7 ian. 2010

Soborul Sfantului Prooroc Inaintemergatorului Botezatorului Ioan


La doua zile dupa Sfanta si Dumnezeiasca aratare, Biserica a randuit, inca de la inceput a se praznui soborul cinstitului si slavitului prooroc Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului.
Ioan a descoperit cel dintai lumii ca Domnul Iisus este cu adevarat Mesia, Marele Trimis al lui Dumnezeu, Cel asteptat de toata lumea. Sfantul Ioan a fost pecetluit cu aceasta chemare inca de la venirea sa pe lume, prin-tr-o nastere minunata, din parinti inaintati in varsta si vestit de inger. Mantuitorului insusi l-a cinstit pe Sfantul Ioan ca pe un adevarat Prooroc.
Astfel, azi facem praznuire sfântului Ioan Botezatorul si Înaintemergatorul Domnului, cel mai mare dintre profeti, glasul care striga în pustie "gatiti calea Domnului", turtureaua pustiei care a binevestit primavara harului, faclia Luminii dumnezeiesti, rasaritul ce a vestit pe Soarele Dreptatii, ca un înger pamântesc si om ceresc, care sta la granita dintre cer si pamânt si uneste Vechiul si Noul Testament. Trimis de Dumnezeu în desert sa anunte vestea cea buna a venirii lui Mesia si sa pregateasca calea lui Iisus, Ioan îsi împlineste misiunea botezând pe Hristos în apele Iordanului. De acum stralucirea lui urma sa scada, iar a Mântuitorului sa creasca.
Totusi, chiar dupa venirea Harului si moartea lui ca martir, Ioan Botezatorul continua sa fie pentru crestini, în sens duhovnicesc, Înainte-Mergatorul Domnului. Model de înfrânare, de pocainta, de curatire de patimi prin asceza si rugaciune, initiator al vietii monastice si a celei pustnicesti, Ioan nu va înceta niciodata sa fie cel care gateste calea ce duce la Hristos.
Astazi, cand cu drag il serbam pe patronul Masoneriei Universale, dorim si noi sa transmitem tuturor fratilor si profanilor care isi serbeaza ziua onomastica o calda imbratisare. Fie ca intelegerea si bunavointa dintre noi toti sa ne faca drumul prin viata mai usor si Lumina atotputernica sa calauzeasca in pace pe cei ce vin din intuneric!
LA MULTI ANI TUTUROR!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu