12 feb. 2010

Ochiul atotvazator




Multe texte mistice vorbesc despre ochi ca fiind oglinzile ce reflectă adâncul sufletului şi nu este de mirare că mai multe culturi consideră simbolul ochiului o amuletă puternică, ce protejează şi aduce îndrumare. Sa explorăm puterea ochilor şi unele dintre cele mai cunoscute talismane ce continuă să fie purtate ca simboluri protectoare...Ochiul Atotvazator este poate omniscienta lui Horus si reprezinta puterea iluminarii noastre!


Ochiul lui HORUS
Acesta este un simbol antic egiptean ce sugerează protecţia din partea ochiului atoatevăzător al Soarelui. El reprezintă puterea iluminării. Se spune că este ochiul zeului-şoim ceresc Horus. Legenda spune că Horus a fost odată un zeu local, venerat în regiunea Deltei Nilului. De-a lungul secolelor, cultul său s-a răspândit în tot Egiptul, iar crezul în puterea Ochiului lui Horus s-a răspândit la venirea romanilor, când a fost venerat ca fiu al zeiţei Isis şi al zeului Osiris. Horus este asociat cu regenerarea, sănătatea şi prosperitatea crescândă. Se credea că sursa puterii lui Horus se află în ochii acestuia. Ochiul drept era alb şi reprezenta soarele, cel stâng era negru şi simboliza luna. Miturile antice spun că Horus şi-a pierdut ochiul stâng în lupta cu fratele său malefic, Seth, cu care s-a luptat ca să răzbune uciderea lui Osiris. Seth i-a scos ochiul, dar a pierdut lupta. Zeul Thoth a întregit ochiul prin magie, apoi Horus i l-a arătat lui Osiris, care i-a dat puterea să renască, dar în lumea cealaltă. Astfel, ca amuletă, Ochiul lui Horus are trei versiuni: ochiul stâng, ochiul drept şi cei doi ochi. Ochiul este construit din fragmente, şi 1/64 din el lipseşte, aceasta fiind bucăţica specială adăugată prin magie de Thoth. Egiptenii folosesc acest simbol al OCHIULUI ca pavăză împotriva oamenilor răuvoitori. Purtat ca bijuterie de aur, argint, lapislazuli, lemn, porţelan sau calcedonie roşie, despre Ochiul lui Horus se crede că garantează siguranţa, protejând sănătatea purtătorului şi oferindu-i înţelepciune şi prosperitate. Unii oameni cred că Ochiul lui Horus poate prinde viaţă şi secera pe orice om cu intenţii răuvoitoare.


Ochiul din PALMĂ
Ochiul din Palmă este un alt talisman puternic, despre care se crede că simbolizează unirea a două importante funcţii umane: funcţia tactilă, simbolizată de palmă, şi funcţia de observare, simbolizată de ochi. Astfel, Ochiul din Palmă înseamnă să VEZI şi să FACI. Această imagine simplă, alcătuită din două părţi, ce alătură aceste două ACŢIUNI, reprezintă cea mai eficientă condensare simbolică a idealurilor omenirii: omniscienţa şi omnipotenţa. Acest simbol îşi are originile în Orientul Mijlociu, unde palma reprezintă mâna protectoare a lui Dumnezeu, iar ochiul albastru îşi protejează proprietarul de blestemul Ochiului Malefic, care aduce invidii şi gelozii.
Energia pozitivă a mâinii atrage fericire, averi şi sănătate. În plus, se spune că ochiul respinge sau previne intenţiile răuvoitoare ale altora şi protejează de privirile invidioase aruncate asupra unui om. În Turcia şi zonele vecine din Grecia, pentru a se preveni efectul nefericit al ochilor malefici, se adaugă la palmă o oglindă în formă de ochi, făcută din sticlă albastră. În India şi în regiunea sud-mediteraneană, Ochiul din Palmă este cea mai populară formă de protecţie, fiind considerat cea mai bună modalitate de a respinge influenţa resentimentelor, despre care în vechime se credea că provoacă moarte, suferinţă şi pierderi. Tradiţia din ţările Orientului Mijlociu era să se pună o plachetă cu această amuletă lângă uşa casei. Se puteau pune plachete lângă fiecare uşă şi fereastră, pentru a garanta că nu intră în casă nici o energie malefică. Asemenea plachete erau agăţate şi lângă leagănul copiilor nou-născuţi.



Ochiul FARAONULUI
În cultura antică a Egiptului, amuletele şi talismanele erau considerate podoabele esenţiale purtate de cei vii. Se credea că aceste amulete posedau puteri magice, care te protejau în viaţa de pe pământ, dar şi în cea de după moarte. Egiptenii credeau cu îndârjire în viaţa de dincolo, multe dintre crezurile lor fiind centrate în jurul acestei fixaţii puternice. De aceea mormintele faraonilor, piramidele, erau bogat decorate şi pline cu multe comori simbolice, care trebuiau să ofere suveranilor o viaţă sigură şi bună după moarte. Piramidele dăinuie până astăzi, ca şi unele dintre cele mai puternice talismane. Dintre nenumăratele simboluri purtate de egipteni ca amulete, se crede că ochiul omenesc neîmpodobit era cel mai agreat, deoarece el protejează şi oferă vederea altor lumi. Cuvântul egiptean pentru „amuletă“, tradus aproximativ, înseamnă a „păzi” şi a „apăra”. Pentru a le mări puterea, aceste amulete în formă de ochi erau uneori încadrate într-un triunghi, ca să includă puterea ascunsă, dar intensă, a piramidei. Acestea se numesc Ochiul Piramidei. Amuletele în formă de ochi au fost favorizate de-a lungul secolelor. S-au găsit asemenea amulete şi la mumii datând din perioada romanică. Astăzi, ele sunt disponibile ca bijuterii din aur şi argint, fiind populare printre istorici şi arheologi.


Ochii atoatevăzători ai lui BUDDHA
Budiştii Mahayana cred că ochii atoatevăzători ai lui Buddha văd totul şi le ştiu pe toate, dar păstrează tăcerea. Se crede că simpla etalare a schiţei ochilor atoatevăzători ai lui Buddha (vezi pagina alăturată sus) este suficientă pentru a aduce deşteptarea spirituală pentru toţi cei captivaţi de privirea fascinantă a celui Iluminat. Deseori reprezentaţi pe stupe şi desenaţi pe pietrele Omani din valea Kathmandu, ochii atoatevăzători ai lui Buddha simbolizează protecţia puternică împotriva răufăcătorilor şi celor ce comit fapte mârşave. Micul punct dintre ochi reprezintă cel de-al treilea ochi, un puternic simbol al deşteptării spirituale. ªerpişorul ciudat aflat sub spaţiul dintre ochi este numărul 1 în sanscrită şi simbolizează uniunea dintre înţelepciune şi compasiune, care duce la iluminare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu