7 feb. 2010

Shibboleth


Profani sau initiati ai Fratiei, auzim acest cuvant ciudat si incercam sa-i descoperim intelesurile lautrice.
Simbol ebraic, tradus ad literam inseamna porumb, stiulete.
Sibolet era un regionalism care se pronunta corect intr-o parte a Iordanului, iar in cealalta parte nu se putea pronunta corect [Judecatori12:5-6]. Intonatia cu care era pronuntat era hotaritoare asupra dreptului de a mai trai sau nu, privitor la barbatii lui Efraim care pornisera sa dea foc casei lui Iefta. Ce putea sa faca Iefta, decit sa se apere? Asa a pornit lupta cu Efraim, iar barbatii Galaadului au iesit biruitori. Au pus stapinire pe vadurile Iordanului dinspre Efraim, si se foloseau de regionalismul respectiv pentru depistarea Efraimitilor cu care erau in razboi...
Existenta acestor diferente lingvistice intre triburile lui Israel era bine cunoscuta si este importanta aceasta relatare referitoare la efraimiti, care nu puteau sa articuleze consoana s (sh – sau s cu virgula sub el).
Filosofic deci reprezinta acel ceva care ne separa, care ne face diferiti, inseamna dificultatea unuia sau slabiciunea altuia...Uneori poate insemna chiar o parola, cuvant de ordine sau in mod figurativ, un semn distinctiv. Este acea particularitate a vorbirii, prin care vorbitorul se recunoaste ca apartine unei anumite grupari sau regiuni, caci cine nu rostea acest cuvant asa cum considerau galaaditii ca este bine, era injunghiat, servind pentru o diferentiere clara. Expresia in sine aminteste deci de executarea unei despartiri.

Vechiul Testament-Cartea Judecatorilor
Capitolul 12

1. Barbatii lui Efraim s-au strins, au pornit spre miaza noapte, si au zis lui Iefta: Pentru ce te-ai dus sa bati pe fiii lui Amon, fara sa ne fi chemat si pe noi sa mergem cu tine? Vrem sa-ti dam foc casei si sa te ardem impreuna cu ea.”

2. Iefta le-a raspuns: Eu si poporul meu am avut mari certuri cu fiii lui Amon; si cind v-am chemat, nu m-ati scapat din minile lor.

3 Vazind ca nu-mi vii in ajutor, mi-am pus viata in joc, si am pornit impotriva fiilor lui Amon. Domnul i-a dat in minile mele. Pentruce va suiti dar azi impotriva mea ca sa-mi faceti razboi?”

4. Iefta a strins pe toti barbatii Galaadului, si a inceput lupta cu Efraim. Barbatii Galaadului au batut pe Efraim, pentruca Efraimitii ziceau: Sinteti niste fugari ai lui Efraim! Galaadul este in mijlocul lui Efraim, in mijlocul lui Manase!”

5. Galaaditii au pus mina pe vadurile Iordanului dinspre Efraim. Si cind unul din fugarii lui Efraim, zicea: Lasa-ma sa trec!” barbatii Galaadului il intrebau: Esti Efraimit?” Daca raspundea: Nu,”

6. atunci ii ziceau: Ei bine, zi Sibolet.” Si el zicea: Sibolet”, caci nu putea sa-l spuna bine. Atunci barbatii Galaadului il apucau, si-l jungheau linga vadurile Iordanului. Astfel au pierit in vremea aceea patruzeci si doua de mii de barbati din Efraim.

7. Iefta a fost judecator in Israel zece ani; apoi Iefta, Galaaditul, a murit, si a fost ingropat intr-una din cetatile Galaadului...

De-a lungul vremii au fost folosite in istorie si alte cuvinte ca sibolet uri, cu aceeasi semnificatie...se pot aminti aici Scheveningen, Lollapalooza sau Scilt ende Vriend.
Te-ai gandit, cititorule, care este Shibboleth-ul tau?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu