19 mar. 2010

Niste principii ca o declaratie


Masoneria care lucreaza pe teritoriul Romaniei trebuie sa reprezinte o coloana de sustinere morala, materiala si sociala a natiunii noastre caci prin lucrarea sa contribuie in mod direct la garantia drepturilor cetatenesti si respectul nostru in lume. Munca pe care trebuie sa o facem poate fi si una de natura sociala, prin care sa dorim sa fim mesageri ai bunatatii lui Dumnezeu pentru cei nevoiasi. Sa oferim celor in cautare de ajutor un punct de sprijin pentru a-si gasi echilibrul.
Fratilor, cine nu isi cunoaste trecutul nu va sti niciodata incotro se indreaptă! Acum e de datoria noastra sa refacem istoria, care a fost distrusa si acest lucru nu este posibil decat prin studiu intens. Eu sint un adept al transparentei Masoneriei, ca prezenta vie in lumea contemporana, deoarece există un singur mod de a fi recunoscuti ca masoni: SA FITI UN ETALON, UN EXEMPLU! Asta-i calea ce trebuie urmata, Fratilor, caci numai ea duce spre Lumina.
Toti trebuie sa inteleaga clar ca Masoneria este doar o organizatie fraterna, ai caror membri sunt uniti de idealuri comune de natura atat morala cat şi metafizica, si de credinta într-o Fiinta Suprema. Cata vreme ea tinde spre perfectionarea omului eu cred ca este compatibila cu orice credinta sau convingere sincera.
Unii dintre noi vor sa faca afaceri...hmm, cei care intra in Masonerie ca sa faca afaceri se plictisesc repede. Rolul important e de a contribui la evolutia spirituala a membrilor sai, Masoneria ia oameni buni si ii face si mai buni. Folosirea de catre un Mason a calitatii sale de membru in scopul de a favoriza propriile afaceri sau ale apropiatilor sai, sau în scopul obtinerii altor avantaje, indiferent de natura lor, ar trebui aspru sanctionata, deoarece un asemenea act contravine flagrant cu angajamentele asumate la admiterea în Ordin. Trebuie precizat chiar ca in orice imprejurare obligatiile Masonului ca cetatean trebuie sa prevaleze fata de orice alta obligatie ce si-ar fi asumat-o fata de un Frate.
Un mason nu poate spune despre altul ca este mason si mereu se profita astfel de faptul ca noi nu putem confirma sau infirma acest lucru si se lanseaza tot felul de zvonuri aiuristice.
Nimeni nu are nevoie de recomandari ca sa devina mason, pentru ca nu este vorba de un job, trebuie doar sa ceara asta dar numai atunci cand va fi pregatit. Atat. Si Marele Arhitect le va aranja pe toate! Principalul criteriu de primire il constituie dorinta sincera de a se perfectiona, iar pentru a indeplini calitatea de membru una dintre cerinte este aceea de a achita o cotizatie, precum se practică de altfel in orice alta asociatie.
Masoneria nu converteste adepti, deoarece esenta ei consta in cu totul altceva: candidatul trebuie sa simta liber si nesilit de nimeni aceasta chemare launtrica de a impartasi un mod de viata prin libertatea alegerii sale. Este ceva chiar obisnuit ca cei care asteapta sa fie initiati sa simta necesitatea de a evolua cu sufletul si mintea deschise, impărtasind astfel acelasi gand cu cei care s-au slefuit…Masoneria nu trebuie conceputa niciodata ca o elita sociala sau economica, din simplul motiv că bogatia sa este numai rezultatul diversitatii mebrilor sai, nu trebuie inteleasa ca pe un srl obscur si nu este niciodata locul in care exista interese financiare.
Dar cand incerci sa te perfectionezi, este foarte important sa gasesti un grup de oameni, sa faceti schimburi de idei, sa va sprijiniti reciproc si sa practicati impreuna virtutea tolerantei. Francmasoneria exista datorita eforturilor depuse impreuna de un grup de oameni care lucrau uniti de acelaşi gand si constientizau ca in acest mod avansează pe drumul perfectionarii de sine.
Poate ca nu este chiar o societate filantropica, caci scopul sau final este slefuirea de sine a membrilor sai. Stim cu totii ca dragostea aproapelui se manifestă prin caritate, insa nu trebuie sa uitam, Fratilor, ca acesta nu este singurul mod si in consecinta trebuie sa actionam permanent.

Faith, Hope, Charity! Macar sa incercam, Prea Iubitilor!

Am zis!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu