8 mar. 2010

De ziua Mamei!


Ziua de 8 Martie este recunoscuta pe intreg mapamondul ca sarbatoarea internationala a femeii. Luna martie este prima luna a primaverii cand toata natura renaste si razele soarelui incepe sa ne mangaie usor. Pura coincidenta sau nu, in acesta luna se sarbatoreste pe langa martisor si ziua mamelor. Femeia este cea mai importanta fiinta din lume, mama si iubita, elemente fara de care intregul univers nu ar exista. Cum si unde a luat nastere ziua femeii, care sunt semnificatiile in plan international si la noi?
Ziua mamei se sarbatorea inca de pe vremea zeilor din Olimp cand exista un festival dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor, pe nume Rhea. In 1910, la Copenhaga apare pentru prima data ideea zilei femeii cand se sarbatorea miscarea femeilor pentru egalitate in drepturi si egalitate de sanse, iar 7 ani mai tarziu se naste concret si ziua de 8 Martie cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg. Ziua mamelor a fost deci recunoscuta ca sarbatoare internationala in 1977, devenind o traditie in majoritatea tarilor din Europa si in SUA. Este Ziua Femeilor Militante, a celor datorita carora toate au acum drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educatie, la divort, la asistenta medicala, la contraceptie... Dreptul de a alege si de a spune Nu! In Anglia de exemplu in fiecare an au loc marsuri si intruniri in memoria acestor femei.
Orice femeie asteapta cu nerabdare aceasta zi in care isi doreste sa fie rasfatata atat de iubit, sot, cat si de copii, rude si chiar colegi. Un lucru extraordinar care te transforma si te face sa vezi numai lumina si soare... femeia, acest miracol si mister despre care un mare ganditor francez spunea ca este « cea mai frumoasa jumatate a lumii ».
Aceasta zi deosebita incheie un ciclu de sarbatori, care incepe pe 14 februarie si continua cu Dragobetele si 1 martie. Trecand peste aspectele financiare, aceasta zi reprezinta o sarbatoare a feminitatii, de care trebuie sa se bucure, deopotriva, ambele sexe.
Raspanditi caldura si iubire de ziua femeii si nu uitati ca iubirea innobileaza si face viata mai frumoasa alaturi de cel langa care vreti sa traiti.

La multi ani!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu