13 apr. 2010

Mesaj de condoleante pentru Polonia indoliata


In aceaste momente de mare incercare pentru poporul polonez, impartasim profunda durere impreuna cu Fratii nostri de pretutindeni si dorim sa adresam un un mesaj anonim de sincere condoleante pentru decesul tragic de la Smolensk al Presedintelui Lech Kaczynski si al inaltelor autoritati care il insoteau.
Excelenta sa, trecut astazi la Orientul Etern, a fost un distins om de stat, dedicat promovarii libertatilor si demnitatii umane. A dorit o transformare radicala a Poloniei, sustinand lustratia, justitia sociala si valorile morale. Disparitia sa reprezinta o pierdere nu doar pentru Polonia, cat si pentru intreaga Uniune Europeana.
Ne alaturam umil doliului intregii lumi si ne manifestam pe aceasta cale intreaga solidaritate fata de familiile indurerate.

Fie ca Marele Arhitect al Universului sa-i odihneasca!

Daca in Polonia s-a bucurat de popularitate gratie politicilor sale conservatoare, pe scena internationala a devenit cunoscut pentru fermitatea pozitiilor sale si intotdeauna a fost manat de un singur scop, acela de a servi cat mai bine interesele nationale ale Poloniei si a-i reda locul pe care il merita in Europa. In octombrie 2009, la ceremonia de semnare a noului tratat european, Kaczynski sublinia ca UE va ramane o uniune de state-natiune suverane si trebuie sa ramana deschisa pentru noi membri, inclusiv pentru tarile din Balcani si Georgia.
Cunoscut pentru atitudinea sa anti-Rusia si pentru sprijinul puternic acordat planului antiracheta al administratiei Bush, a fost de acord sa gazduiasca pe teritoriul polonez o baza americana, care sa poata anihila rachete cu raza scurta si medie de actiune. Relatia sa cu premierul rus Vladimir Putin nu era in cei mai buni termeni, iar ceremoniile care ar fi urmat sa aiba loc sambata la Katyn aveau, cu atat mai mult, valoarea unei victorii, dar si a unei reconcilieri.


Avionul la bordul caruia se afla presedintele polonez Lech Kaczynski s-a prabusit, sambata, la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, în Rusia. Presedintele se afla impreuna cu sotia sa la bordul avionului, alaturi de 130 de persoane, printre care numerosi demnitari polonezi. Potrivit agentiilor de stiri, in avion se aflau si liderii altor două partide poloneze, seful Statului Major si ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer, si presedintele bancii naţionale Sławomir Skrzypek.
Nici o persoana aflata la bordul avionului nu a supravietuit.
Kaczynski mergea în vizita la Smolensk pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu