1 sept. 2010

Te rog pe tine umbra sa redevii fiinta...


Vrem sa amintim acum cititorilor nostri, profani sau initiati, ca maine, 2 septembrie 2010, este comemorarea oficiala a Ilustrului Frate Nicu Filip 33, primului Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania dupa reaprindearea Luminii Masonice, memorie vie a Masoneriei din Romania, asezat acum la Orientul Etern ca o piatra de temelie a edificiului nostru. Unii dintre noi l-au cunoscut si l-au apreciat, altii l-au admirat, toti l-am iubit...
La 24 ianuarie 1993, a devenit prin consens Mare Maestru, la Conventul de reconstituire si de redesteptare a Marii Loji, tinut Bucuresti, cand Lumina masonica a fost aprinsa de Marele Maestru al Grande Oriente d'Italia, Giuliano di Bernardo. Trebuie spus ca Marea Loja Nationala din Romania s-a constituit din trei Loji, Concordia, Delta Dunarii si Nicolae Balcescu, prin grija lui Giuliano di Bernardo. Nicu Filip a fost Venerabilul R.L. Nicolae Balcescu, fondata alaturi de alti 11 veterani maestri, supravietuitori ai Lojilor romanesti ce au lucrat in perioada 1944 – 1948. A fost romanul care, prin peregrinarile sale in America Latina, l-a intalnit pe celebrul Garcia Marquez si deopotriva, cel care a promulgat prima Constitutie Masonica, dupa anul 5989, respectiv 5993 la Conventul de la Alba-Iulia. Fr. Nicu Filip a condus MLNR din 24 ianuarie 1993 pana la 6 mai 1995, precedandu-l pe Adrian Dohotaru, primul Mare Maestru ales al MLNR.

Pios omagiu Tie, etern Ucenic si Frate al nostru de care ne-am legat cu totii pe veci! Tu, geambas de oameni, care ai vazut adevarata Lumina, speram ca mainile tale ne vor sprijini mereu si ne vor trage din abisul ignorantei si dezbinarii noastre.

Glorie eterna si recunostinta vesnica, Prea Respectabile Frate!

"Metalica, vibrânda a clopotelor jale
Vuieşte în cadenţă şi sună întristat;
Căci, ah! geniul mare al deşteptării tale
Păşi, se duse-acuma pe-a nemuririi cale
Şi-n urmă-i ne-a lăsat!
Urmeze încă-n cale-ţi şi lacrima duioasă,
Ce junii toţi o varsă pe trist mormântul tău,
Urmeze-ţi ea prin zboru-ţi în cânturi tânguioase.
În cânturi răsunânde, suspine-armonioase,
Colo, în Eliseu!..."
(Mihai Eminescu)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu