16 ian. 2011

Sfaturi ale parintelui Teofil Paraianu

"Cand iubesti pe cineva, il iubesti cu defecte cu tot si cand nu-l iubesti, nu-l iubesti nici cu calitati cu tot."
"Cand iubesti pe cineva, adaugi ceea ce-i lipseste si inlaturi ceea ce e rau adaugat la fiinta lui."
"Ce faci, te face."
"Munca este rugaciunea mainilor."
"Pe om nu-l putem ajuta decat in masura in care el insusi vrea sa fie ajutat. E greu sa-i indrumam, de multe ori, chiar si pe cei din propria noastra familie. In orice caz, e bine sa avem in vedere adevarul ca mai de folos este viata fara de cuvant, decat cuvantul fara de viata, ceea ce inseamna ca exemplul vietii noastre poate fi mult mai ducator la scop decat multime de cuvinte, spuse mai mult dintr-o necesitate a noastra, decat dintr-o trebuinta reala de a-i ajuta pe altii. Sa facem in asa fel ca viata noastra sa le impuna respect celor din jurul nostru si atunci e nadejde sa-i putem folosi si cu cuvantul."
"In realitate, virtutile nu tin de locul in care te gasesti, ci de tine insuti. Astfel spus, virtutea nu tine de loc, ci de om."

Arhimandrit Teofil Paraianu (1929-2009)

Ca unul dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a avut Ortodoxia romaneasca, ne-a condus prin cuvintele sale pline de optimism creştin, dar mai ales prin pilda sa sublimă, spre adevărurile nemuritoare ale credinţei. Plecarea sa a pustiit sufletele noastre, care au căutat şi au găsit în Sfintia Sa un părinte bun şi cald, echilibrat şi înţelept, un om al bucuriei, al iubirii şi rugăciunii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu