25 mai 2011

Antonio Reis, Presedintele CLIPSAS

De curand, CLIPSAS are un nou Presedinte, in persoana Marelui Maestru al Grande Oriente Lusitano (GOL), Prea Respectabilul Fr:. Antonio Reis, profesor universitar (o coincidenta de nume cu faimosul regizor de film). 
Fratia sa l-a inlocuit pe Prea Ilustrul Marc-Antoine Cauchie de la Grand Orient de Luxembourg (actualmente chiar Suveran Mare Comandor) care si-a incheiat cel de al treilea mandat cu succes. Dupa 50 de ani, CLIPSAS se autointituleaza dupa acronime Centrul de Legatura şi Informare a Puterilor Masonice semnatare ale faimosului apel de la Strassbourg (CENTRE DE LIAISON ET D’INFORMATION DES PUISSANCES MAÇONNIQUES SIGNATAIRES DE L’APPEL DE STRASBOURG). A luat nastere in 1961 ca o initiativa a Grand Orient de France si a altor 11 Puteri Masonice. CLIPSAS este o asociatie inregistrata la Paris, sub auspiciile Legii de la 1 iulie 1901, legea pentru recunoasterea asocierilor, fiind in general o organizatie internationala a Masoneriei iregulare, de tip modern. Are ca obiectiv adunarea sub o singura Bolta Cereasca a tuturor Francmasonilor, femei si barbati... Indiferent de conceptiile sale neomasonice, trebuie sa recunoastem, CLIPSAS a reusit sa reuneasca unele dintre cele mai diverse Obediente, fiind o organizatie prezenta in multe tari.
Cele unsprezece Puteri Masonice Suverane reunite la Strasbourg la 22 ianuarie 1961 afirma ca, inainte de orice altceva, este necesar să se restabileasca Lantul de Unire rupt prin regretabile exclusivisme ale schismaticilor liberali, contrare principiilor cuprinse în Constitutiile lui Anderson. Restabilirea Lantului de Unire este ratiunea de a fi a Centrului de Legatura al Semnatarilor, CLIPSAS (!).
Semnatarii considera ca plasarea lucrarilor sub invocaţia MAAU precum si cerinta ca una din Cele Trei Lumini să fie Cartea Sacra a unei religii revelate trebuie să fie lasate la aprecierea fiecarei Loji si a fiecarei Obediente. Astfel decid sa stabileasca intre ei relatii fraterne si sa-si deschidă porţile Templelor, sub conditia reciprocitatii, oricarui francmason, bărbat sau femeie, care a primit Lumina într-o Loja justa si perfecta. Cei unsprezece fac apel catre toti masonii pentru a se alatura acestui Lant de Unire fondat pe totala Libertate de constiinta si pe o perfecta Toleranţa reciproca.
In 1973, ca urmare a unei intrebari dacă CLIPSAS urmareste restabilirea universalitatii, chiar şi cu UGLE s-a declarat in consens ca: ”nu exista nici o excluziune de principiu impotriva Marii Loji Unite a Angliei, daca ne ia asa cum suntem, aceasta ne este suficient!”

http://www.gremiolusitano.eu/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu