25 mai 2011

Interviu cu Marele Maestru al Marii Loji a Franţei, Alain Graesel

„Nici Marea Lojă a Franţei, nici Marea Lojă Naţională a României n-au de ce să ceară regularitate sau suveranitate de la nimeni"


Interviu cu Marele Maestru al Marii Loji a Franţei, Alain Graesel, prezent în România la sfârşitul lunii martie, la Conventul Anual al Marii Loji Naţionale a României, care a deschis la Alba Iulia programul de manifestări masonice care marchează 90 de ani de la Marea Unire şi care cuprinde activităţi cu scopul de a redeştepta sentimentul iubirii de patrie, mai ales la generaţiile tinere:
- În primul rând, dat fiind faptul că francmasoneria speculativă militează pentru pace şi fraternitate, acest convent din România are vreo legătură cu Summitul NATO de la Bucureşti?
A.G: Participarea noastră la Conventul Marii Loji Naţionale a României nu are niciun fel de legătură cu summitul NATO.
- Având în vedere dorinţa Franţei de a reveni în structurile NATO, după ce Charles de Gaulle a retras-o, provocând ruptura între lojile militare americane şi lojile franceze, există acum vreo încercare de apropiere între lojile speculative şi lojile NATO?
A.G: Nu. Pot să mă pronunţ în numele Marii Loji a Franţei şi nu există niciun fel de apropiere între Marea Lojă a Franţei şi lojile NATO sau lojile militare americane.
- Se spune că sunteţi loji disidente, iregulare, altele decât cele adevărate, care sunt Marea Lojă Naţională Franceză şi Marea Lojă Naţională din România, recunoscute de Marea Lojă Unită a Angliei, care recunoaşte o singură lojă naţională în fiecare ţară.
A.G: Suntem loji absolut regulare, iar regularitatea noastră masonică nu depinde decât de noi, aşa cum statele îşi proclamă suveranitatea naţională. Prima Mare Lojă a Franţei a existat din 1738. În 1780 s-a transformat în Marele Orient, iar din 1804 s-a format Supremul Consiliu al Franţei, care a găzduit loji practicante a RSAA. În 1894, aceste loji au format Marea Lojă a Franţei. Nici Marea Lojă a Franţei, nici Marea Lojă Naţională a României n-au de ce să ceară regularitate sau suveranitate de la nimeni.
- Lăsând la o parte obedienţa, regularitatea, ritul, există un numitor comun al francmasoneriei?
A.G: Dezvoltarea valorilor umane, intelectuale, spirituale, toleranţă, respect al demnităţii umane. Marea Lojă a Franţei este foarte deschisă tuturor manifestărilor nedogmatice, conştiinţelor libere, care conduc la dialog deschis, constructiv şi solidaritate umană.

http://www.adevarul.ro/

Un comentariu: