23 iul. 2012

Norvegia a comemorat victimele masacrului comis de Breivik

La un an de la cele mai sângeroase atacuri comise pe teritoriul său de la cel de-al doilea război mondial, Norvegia a comemorat duminică uciderea a 77 de persoane în atacuri sângeroase comise de Anders Behring Breivik la Oslo şi pe insula Utoeya, intre care o tanara de origine romana. Intr-o tara cu doar cinci milioane de locuitori, aproape oricine cunostea o victima sau o familie indoliata.
Supravieţuitorii şi familiile victimelor s-au adunat pentru o ceremonie privată pe insulă, în timp ce familia regală a Norvegiei şi liderii guvernamentali au participat la un serviciu religios în catedrala din Oslo. În calm şi demnitate, în lumina puternică a soarelui în contrast cu ploaia abundentă care cădea în ziua atacului, familiile au ţinut un moment de reculegere pe insulă în locul unde au fost găsite trupurile fiului, fiicei, surorii, fraţilor sau părinţilor.
Premierul Norvegiei, Jens Stoltenberg, a depus o coroană de flori în cadrul ceremoniei organizate la Oslo, şi a ţinut un discurs în care a afirmat că extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a 'eşuat' în tentativa sa de a schimba societatea norvegiană.
'Bomba şi gloanţele vizau schimbarea Norvegiei. Poporul norvegian a răspuns prin îmbrăţişarea valorilor noastre. Ucigaşul a eşuat, poporul a câştigat', a declarat Jens Stoltenberg.
Efectivele de poliţie au fost întărite pentru ceremoniile de duminică, ofiţerii fiind însoţiţi de câini detectori de bombe, dar securitatea nu a fost arogantă, pentru a arăta că Norvegia este încă o societate deschisă. Extremistul susţine că a comis atacurile pentru a-şi proteja ţara faţă de 'invazia musulmană' şi a explicat că i-a ales ca victime pe laburişti pentru că politica lor de imigraţie facilitează, potrivit acestuia, societatea multiculturală pe care o urăşte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu