22 iun. 2015

Simbolurile, reprezentari ale ideilor morale

"Semiinitiaţii, recunoscând nerealitatea relativa a Universului, isi imagineaza ca pot sfida legile sale; sunt prosti nesocotiti si infumurati care se vor sfarima de stinci si pe care elementele ii vor distruge din pricina nebuniei lor. Adevaratul initiat, cunoscind natura universului, se serveste de lege contra legilor, a superiorului contra inferiorului si prin arta alchimiei el preface lucrurile fara valoare in lucruri pretioase. Astfel el invinge. Maestria nu se manifesta prin visuri anormale, viziuni şi idei fantastice, însă prin folosirea fortelor superioare contra fortelor inferioare, evitind suferintele planurilor inferioare, vibrind pe planurile superioare. Transmutatia nu este o negatie infumurata, este sabia Maestrului." Kybalion. Simbolul este o poartă către alte realităţi pentru care nu avem reprezentări fizice, este modul în care putem cunoaşte tot ceea ce nu putem vedea, este poarta de acces între vizibil şi invizibil, sau acel loc dintre lumi pe care-l contemplăm pentru a înţelege mai bine. A simboliza este, într-un fel şi la un anumit nivel, a trăi împreună.
Simbolurile se află în centrul atenţiei noastre, ele fiind chiar inima vieţii imaginative, deoarece ele dezvăluie secretele inconştientului, subconştientului şi supraconştientului punând în mişcare resorturile cele mai ascunse ale fiinţei noastre şi oferind noi perspective asupra necunoscutului şi infinitului.
Omul, în fiecare clipă a existenţei sale, prin felul său de a vorbi, de a se mişca sau de a visa se foloseşte fără ştirea sa de simboluri. Simbolurile conferă concreteţe dorinţelor, ele declanşând anumite acţiuni, modelând comportamentul, alcătuind sâmburele din care se va ivi o izbândă sau o înfrângere. Se poate afirma că simbolurile revelează voalând şi voalează revelând.
Simbolul nu este nici alegorie, nici un simplu semn, pentru C.G.Jung, ci o imagine capabilă să desemneze cât mai bine natura spiritului pe care doar în străfundurile tainice ale fiinţei noastre o putem închipui. C.G.Jung: „Simbolul nu restrânge, nu explică. Trimite doar dincolo, către un sens aflat încă dincolo, un sens insesizabil şi doar vag presimţit, pe care nici un cuvânt din limba vorbită nu-l poate exprima în mod satisfăcător.“ Valoarea simbolului este afirmată prin depăşirea a ceea ce este cunoscut pentru a merge către necunoscut, şi ceea ce este exprimat pentru a te îndrepta către inefabil.
Simbolul este considerat o categorie transcendentă, a supra-terestrului, a infinitului ce se revelează, a omului considerat în totalitatea sa, deoarece el vorbeşte nu numai inteligenţei, ci şi sufletului, fiind acel paralimbaj care vorbeşte dincolo de cuvinte. Simbolismul este o datăimediată a conştiinţei totale, afirmă Eliade, cu alte cuvinte a omului care se descoperă om, a omului care devine conştient de poziţia sa în univers; iar aceste descoperiri primordiale sunt strâns şi organic legate de drama sa personală, încât acelaşi simbolism determină nu numai activitatea subconştientului său, ci şi cea a vieții sale spirituale.
Atâta timp cât un simbol rămâne viu, el reprezintă cea mai bună expresie posibilă a unui anumit fapt. Simbolul este viu, trăieşte doar atât timp cât rămâne încărcat de semnificaţie. Când această semnificaţie nu se revelează, atunci simbolul moare; nu mai posedă decât o valoare istorică.
„Simbolul poate fi asemuit unui cristal ce restituie astfel lumina, în funcţie de faţeta care a primit-o. Se poate spune că simbolul este o fiinţă vie, o parcelă a fiinţei noastre în continuă mişcare şi transformare. Contemplându-l, luându-l drept subiect de meditaţie, contemplăm propria noastră traiectorie şi ne dăm seama spre ce se îndreaptă valul care ne va la cu el.“(R. De Becker)
Descifrarea simbolului ne conduce, către descifrarea tainelor Universului, deoarece simbolul anexează imaginii vizibile acea parte din invizibil, întrezărită doar ocult, mai precis simbolul este poarta tainică dintre vizibil şi invizibil, uşa prin care trecem din dimensiunea materială, terestră, în dimensiunea universală şi sacră.
Finalitatea simbolului poate fi considerată ca fiind cea care ne ajută la conştientizarea fiinţei umane în toate dimensiunile timpuluişi spaţiului, dar şi de proiecţie în lumea de dincolo, conducându-ne la o înţelegere superioară a universului şi a tainelor sale.
Pliniu, un înţelept al Greciei antice, a afirmat: „Vedem prin mijlocirea spiritului." „A descifra un mesaj inseamnă a percepe o formă simbolică."

Am zis!

F.˙. Mircea N.

21 iun. 2015

Lumina si Foc!

Asa cum Soarele binefacator se afla azi la apogeu, vestind cumpana dintre ceea ce este si ceea ce va fi, doresc ca MAAU sa ne confere tuturor lumina din Marea Lui Lumina... lucrarea Sf. Ioan Botezatorul s-a implinit si Sf. Ioan Evanghelistul este chemat sa deschida ce va sa fie, vestitor al Puterii Spiritului. Frang painea noastra cea de toate zilele ca un simbol al luminii pe care insasi viata o poarta in pantecul ei spre a implini lucrarea Vesnicei Iubiri si va dau voua, Fratii mei, simbolul dragostei fraterne!
Iesind din aceasta lume mirifica, inchin acum o cupa de vin in cinstea Francmasoneriei Universale, pentru binele Romaniei, in memoria celor trecuti la Orientul Etern, pentru binele Fratilor de pretutindeni, regulari sau iregulari, pentru Lumina si prosperitete in familiile voastre reunite… am zis!

Philippe Charuel este noul Mare Maestru al Grande Loge De Françe


Astazi a fost ales noul Mare Maestru al GLDF in persoana Prea Respectabilului Frate Philippe CHARUEL. Acesta a obtinut 466 de voturile liber exprimate in al doilea tur de scrutin al Conventului anual, prin sustinerea unui procent de circa 57% din delegatii prezenti in defavoarea contracandidatului sau PRF Jean-Pierre TESTORI, de la Orientul Ajaccio. Charuel, economist de profesie, in varsta de 61 de ani este considerat un apropiat al PRF Alain Graesel si a fost initiat in octombrie 1984 in Loja «La Voûte Etoilée» de la Orientul Annecy. Mare Orator din Trecut, a fost ales de trei ori Consilier Federal ca reprezentant al Regiunii de Est intre anii 1998-2001, 2003-2006 si 2010-2013, pe perioada mandatelor a cinci Mari Maestrii: Jean-Claude BOUSQUET, Yves-Max VITON, Alain POZARNIK, Alain-Noël DUBART si Marc HENRY. In urma invitatiei oficiale, MLNAR va fi reprezentata astazi la Tinuta festiva de inchidere a Conventului GLDF de o delegatie condusa de PRF Sabin-Adrian LUCA, in calitate de Obedienta prietena.