În fruntea Household Division se află din 2019 generalul-maior Christopher J. GHIKA, responsabil acum de organizarea ceremonialului funerar al Reginei Elisabeta a II-a, un eveniment care va avea loc la Westminster Hall. Fratele Chris este un descendent recunoscut al monarhiei românești, fiul Prinţului Ioan-Nicolae D. GHICA-COMĂNEŞTI (1928-2003) şi al englezoaicei Judith-Marie DAVIDSON-SMITH. Prin bunica să paternă, Valentina GHICA-COMĂNEŞTI (născută Bibescu), este nimeni altul decât strănepotul Marthei LAHOVARI-BIBESCU şi, binenţeles, al Marelui nostru Maestru din Trecut, Alteţa sa regală George-Valentin BIBESCU 33. Tatăl său, cunoscut prin naturalizare ca John GHIKA, a fost trimis la englezi în 1939, după invadarea Poloniei de către Germania nazistă, eveniment care a declanşat cel de-al Doilea Război mondial. General de brigadă, John, comandantul Irish Guards Regiment, a condus parada de onoare cu prilejul vizitei în Marea Britanie din 1978 a soţilor Ceauşescu, prima vizită a unui șef de stat comunist la Londra.
14 sept. 2022
Fraternitatea este o datorie
FRATERNITATEA cimentează relațiile, fiind o legătură puternică între indivizi, ce presupune recunoaștere reciprocă. Această valoare esențială cu caracter universal determină toate raporturile dintre frați. A stabili FRATERNITATEA ca un mod primar de relaționare înseamnă a avea capacitatea de a dărui, de a primi și de a împărtăși. FRATERNITATEA cere respect, încredere, loialitate dar și toleranță sau îngăduință, iar astfel rezumă toate îndatoririle noastre față de ceilalți. În Masoneria practicată de noi, FRATERNITATEA este facilitată de începutul comun: primirea Luminii. Inițierea ne așează pe aceeași cale şi suntem parte al aceluiași proces de transformare permanentă. Deviza republicană, adoptată de la francezi, privește azi întreaga Planetă și constituie esența “Cartei Internaționale a Drepturilor Omului”: Libertatea este un drept, Egalitatea este o realitate dar FRATERNITATEA este o datorie!
AŞA SĂ FIE!
10 sept. 2022
Vom restabili adevărul despre Masonerie
MSG al SCR
8 sept. 2022
Un efectiv îmbătrânit
A început şcoala în România, un moment de referinţă la care ne-am putea
raporta şi noi. Din studiile efectuate de Marile Loji de prestigiu din Europa
şi de peste Ocean, s-a ajuns la concluzia că masonii sub 30 de ani constituie
în prezent cca 2 % din totalul membrilor activi… Unii interpretează acest fapt
ca o stare de normalitate (!), alţii consideră că avem un efectiv mult prea
îmbătrânit şi, implicit, un Ordin fără viitor...
Conform unor cercetări cu caracter sociologic, efectuate în rândul membrilor noştri din “Generaţia Y”, aflăm câteva aspecte foarte interesante despre ceea ce ei își doresc de la “experiența masonică”:
- o oră de deschidere a Lucrărilor mai târzie, având în vedere că majoritatea sunt salariaţi la început de drum;
- evitarea perioadelor obişnuite de concediu şi a Sărbătorilor cu caracter legal;
- un program mai flexibil şi menţinerea întâlnirilor video, cu caracter complementar;
- mese mai ieftine şi personalizate, adaptate stilului lor de viaţă, unde formalismul excesiv să nu mai fie obligatoriu;
- taxe şi contribuţii anuale mai mici;
- un cod vestimentar mai degajat, care să înlăture orice indicii referitoare la statutul social;
- prevenirea conduitei conservatoare, reprezentată de comportamentul tradițional;
- acceptarea unei socializări mai dificile între Frați, caracterizată de individualism şi modernitate;
- recunoaşterea importanţei actuale a comunicării digitale, 71% preferând să se exprime mai degrabă virtual decât în persoană;
- sprijinirea tinerilor prin programe complexe de performanţă.
etc.
Iată un subiect cu adevărat interesant… voi ce aţi mai adauga?