4 oct. 2010

Gradele Ritului Scotian, invataminte


Gradele Ritului Scotian sunt impãrtite in patru diviziuni:
Loja de Perfectionare, 4°-14°
Consiliul Principilor din Ierusalim, 15°-16°
Capitoliul Rozicrucian, 17°-18°
Consistoriul Principilor Sublimi ai Secretului Regal, 19°-32°


LOJA DE PERFECTIONARE
4° Maestrul Secret. Gradul al Patrulea evidentiazã simtul datoriei, fidelitatea, integritatea si pãstrarea confidentialitãtii.
5° Maestrul Perfect. Acest Grad ne invatã cã ambitiile nedemne si gândirea impurã sunt distructive, iar cel ce isi uitã datoria fatã de familie, tarã, si fatã de Dumnezeu va fi un om distrus atât moral, cât si spiritual.
6° Secretarul Intim. Acest Grad ne invatã cã devotamentul fatã de prieteni si asumarea responsabilitãtii in fata promisiunilor fãcute sunt virtuti ce vor fi intotdeauna rãsplãtite.
7° Magistrat si Judecãtor. Acest Grad ne invatã sã avem o judecatã dreaptã. Legile si obiceiurile sunt valabile in acceasi mãsurã pentru toti, fãrã deosebire. Justitia trebuie sã fie impartialã, dar in acelasi timp si temperatã de milã justificatã.
8° Intendent al Constructiilor. Acest Grad ne invatã cã onorurile trebuie privite doar ca simpli pasi cãtre perfectiunea unui anumit cod moral, si cã bunãvointa si caritatea sunt virtuti indispensabile statutului de conducãtor.
9° Maestrul Ales al celor Nouã. Acest Grad ne aminteste cã, desi de-a lungul secolelor, omul a gãsit diverse modalitãti de a ajunge la Dumnezeu si L-a proslãvit in diferitele limbi ale pãmântului, Slava Universalã rezidã doar in ajutorul acordat semenilor aflati in nevoie.
10° Maestrul Ales din Cincisprezece. Acest Grad ne invatã cã cel ce nu-si va respecta obligatiile si promisiunile nu va rãmâne nepedepsit; iar scuzele sau orice alte elemente ce dovedesc lipsa oricãror remuscãri vor creste considerabil severitatea pedepsei.
11° Sublimul Maestru Ales. Acest Grad se bazeazã indeosebi pe calitãtile unui bun cetãtean. Rãul fãcut trebuie pedepsit. Respectul si onestitatea acordate celorlalti trebuie rãsplãtite. Calitãtile indispensabile sunt cinstea si sinceritatea.
12° Marele Maestru Arhitect. Acest Grad ne invatã cã, o datã cu stiinta utilizãrii instrumentelor specifice meseriei si priceperii sale, masonul capãtã si abilitatea contemplãrii diverselor aspecte ale vietii, invãtând sã le trateze conform statutului sãu de Copil al lui Dumnezeu, incercând sã nu se abatã niciodatã din drum, avansând spre culmile perfectiunii.
13° Maestrul celei de-a Noua Arce. Acest Grad ne aratã cã, oricât de mari ar fi dificultãtile si pericolele, ele nu trebuie sã constituie o piedicã in calea progresului si perfectiunii. De asemenea, ne invatã cã lucrurile esentiale in viatã sunt rezultatul unui efort sustinut, care poate impune sacrificii.
14° Marele Maestru Ales. In cadrul Ritului Scotian, acest grad reprezintã vârful Masoneriei Operative Antice. Esenta acestui Grad este reprezentatã de caracterul sacru al Divinitãtii si, nu in ultimul rând, de veneratia Numelui Sãu Sfânt. Cel ca va lua numele Domnului in desert nu va rãmâne in veci nepedepsit.

CONSILIUL PRINCIPILOR DIN IERUSALIM
15° Cavalerul de la Est sau Cavalerul Sãbiei. Acest Grad ne invatã importanta loialitãtii si devotamentului pentru a face dreptate.
16° Principele din Ierusalim. Acest Grad ne invatã loialitatea fatã de adevãr si datorie.

CAPITOLIUL ROZICRUCIAN
17° Cavalerul de la Est si Vest. Lectiile continute de acest Grad au in vedere devotamentul fatã de Dumnezeu (datoria supremã a omului) si faptul cã guvernele create in lipsa lui Dumnezeu si a dreptãtii Sale sunt temporare si, inevitabil, supuse pieirii.
18° Cavalerul Rozicrucian. Acest Grad ne invatã cã fiecare dintre noi trebuie sã ne clãdim in suflet un Templu in care sã-L venerãm pe Dumnezeu in spiritul advãrului si al unei noi legi a iubirii pe care trebuie sã o intelegem si sã o punem in aplicare. Acest Grad sustine marile principii ale universalitãtii si ale tolerantei.

CONSISTORIUL
19° Marele Pontif. Acest Grad proclamã unitatea spiritualã a tuturor celor care cred in Dumnezeu si care impãrtãsesc speranta nemuririi, indiferent de religie si de crez, bazându-se pe vesnicul conflict luminã - intuneric, bine - rãu, Dumnezeu - Satana.
20° Maestru ad Vitam. Acest Grad reprezintã drama spiritului american in confruntarea cu trãdarea si minciuna. Principiile masonice si treptele conducerii sunt supuse unui test crucial. Gradul demonstreazã cã cei ce vor conspira impotriva securitãtii nationale si bunãstãrii poporului vor suferi condamnarea masonicã.
21° Patriarhul Noachit. Acest Grad ne invatã cã Francmasoneria nu este un paravan pentru a ascunde rãul si cã dreptatea este stâlpul de rezistentã al Frãtiei.
22° Principele de Libanus. Acest Grad demonstreazã caracterul demn al muncii, fiindcã a-ti câstiga traiul zilnic prin muncã este un privilegiu, nu un blestem. Lenea este rusinoasã si condamnabilã.
23° Seful Tabernaclului. Acest Grad ne invatã cã cei cu credintã in Dumnezeu si in iubirea pentru semeni sunt dispusi sã demonstreze acest lucru prin sacrificii.
24° Principele Tabernaclului. Acest Grad ne invatã cã numai credinta reciprocã in Fiinta Supremã ii poate uni pe oameni intr-o frãtie universalã.
25° Cavalerul Sarpelui de Aramã. Acest Grad ne invatã cã in viata fiecãrui individ, in istoria oricãrei natiuni existã intinderi pustii din care emerg pierderea credintei si distrugerea disciplinei. Acest Grad este ca un strigãt de goarnã ce ne invitã la pãstrarea credintei in noi insine, in Dumnezeu si in ceilalti.
26° Principele Milei. Acest Grad ne invatã lectia milei si a compasiunii ca unice resurse pentru a depãsi ofensele si injuriile.
27° Comandorul Templului. Acest Grad ne invatã cã Masoneria Ritului Scotian este adepta unei biserici libere intr-un stat liber. Masoneria nu luptã pentru suprematie, ci coopereazã pentru binele universal.
28° Cavalerul Soarelui. Acest Grad utilizeazã simbolismul uneltelor de arhitecturã pentru a demonstra cã, prin perfectionarea moralã a adeptilor sãi, Masoneria se constituie ca un indemn in cãutarea unitãtii si a binelui.
29° Cavalerul Sfântului Andrei. Acest Grad pune in luminã lectiile masonice ale egalitãtii si ale tolerantei. Ni se aminteste cã nu existã om, bisericã sau religie care sã detinã monopolul adevãrului si cã, pentru a rãmâne fideli propriilor conceptii si convingeri, trebuie sã respectãm si opiniile celorlalti.
30° Marele Ales Cavaler Kadosh. Acest Grad ne infãtiseazã testãrile si ceremoniile ce simbolizeazã experientele necesare omului pentru a ajunge la acel nivel de excelentã in construirea propriului caracter.
31° Marele Comandor Inspector Inchizitor. Acest Grad ne invatã sã respectãm intotdeauna dreptul celuilalt la nevinovãtie si la puritatea intentiilor. Cel ce judecã pe altii trebuie mai intâi a se judeca pe sine.
32° Principele Sublim al Secretului Regal. Acest Grad isi propune sã descrie victoria laturii spirituale a omului in detrimentul celei prea umane, izbânda bunului simt si a ratiunii in detrimentul pasiunilor desarte. Deseori, datoria masonului implicã sacrificiu. Uneori, chiar sacrificiul suprem.


GRADUL 33
Gradul 33 se atribuie atât acelor detinãtori ai Gradului 32 care au adus contributii remarcabile in domeniul masoneriei si Ritului Scotian, cât si celor a cãror viatã constituie o ilustrare perfectã a principiilor Frãtiei omului prin aplicarea principiilor Divinitãtii. Acest Grad nu se poate obtine la cerere, ci exclusiv prin selectia Supremului Consiliu atunci când cel ce intruneste calitãtile descrise mai sus a depãsit limita de vârstã de 33 de ani. Suveranul Mare Inspector General al Gradului 33 si al Ultimului Grad, Membru de Onoare al Supremului Consiliu, este ales in cadrul Intâlnirii Anuale a aceluiasi Suprem Consiliu. Alegerea se va face prin votul secret unanim al Membrilor Activi.

DISTINCTIA DE MERIT
Distinctia de merit se oferã membrilor Ritului care detin Gradul 32 si care, prin serviciile deosebite in cadrul Masoneriei sunt considerati demni de o asemenea recunoastere. Aceastã distinctie este oferitã de Organizatiile Ritului Scotian, cunoscute drept Consilii de Deliberare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu