6 aug. 2012

Juramantul masonic

La intrarea in Tempul ati depus juramantul. S-a mizat mult pe acest angajament consimtit inca de la inceput.Ce presupune el de fapt? Sa te comporti ca un om onest in sensul in care il intelegeau cei din Secolul Luminilor, pur si simplu.
Sa  nu ascultam zvonurile  care circula in jurul notiunii de secret. Secretul masonic pe care ati promis sa il pastrati presupune doua aspecte.Pe de o parte  va obliga sa nu vorbiti despre dezbaterile din loja si, in primul rand, despre derularea probelor de initiere  pe care tocmai le-ati depasit.Nu trebuie sa dezvaluit ce se vorbeste in loja,in legatura cu anumite lumi profane, si mai ales in principiu , celor care nu iau parte la reuniuni.Linistiti-va , aceasta ultima obligatie este in zilele noastre foarte liberal interpretata si nimeni nu va va cere sa dati socoteala unuia  dintre Frati in legatura cu precedenta reuniuni. Nu a fost intotdeauna  cazul.
In orice caz ,nu veti fi tentati sa povestiti ceea ce ati auzit in incinta Templului. Asta vine din protectia celor care au incredere in Loja simizele nu sunt de neglijat. In principiu  nu va puteti exprima in legatura cu masoneria decat cu aprobarea instantelor directoare ale obedientei voastre.Si aceasta din urma nu este automat acceptata.
Pe de alta parte acest juramant se refera deasemenea la apartenenta masonica. Dar sa ne intelegem bine, ceea ce nu puteti evoca  niciodata este apartenenta celuilalt la masonerie, nu a voastra proprie.Sunteti liber in principiu sa spuneti cui considerati voi ca sunteti franc- mason.Voi decideti ,dar ar fi prudent , oricat de mare ar fi mandria de a apartine Ordinului, sa dati dovada de retinere in aceasta privinta.
In orice caz, fiti prudent. Au existat  perioade sumbre, destul de apropiate, in care calitatea de mason presupunea un risc pentru propria viata si a celor apropiati. Nu uitati ca intre anii 1940 si 1945, franc- masonii se vedeau exclusi de pe orice post care presupunea responsabilitate si ca una din principalele activitati ale poloitei din Vichy era sa publice listele cu Fratii in presa pentru a le face cunoscute publicului.
Asta in ceea ce priveste secretul.Este inutil sa facem caz din asta si din miturile care se refera la acest subiect.
In rest, juramantul va angajeaza sa va ajutati Fratii la nevoie si umanitatea in general, sa fiti asiduu la reuniunile masonice si de asemenea nu uitati sa va platiti cotizatia. Franc-masoneria este o asociatie ca toate celelalte care are nevoie de contributii si de aderenti pentru a supravietui. In orice caz, contrar pretentiilor adeverasarilor nostri , nu veti fi incitati sa va  supuneti legilor si regulamentelor. Franc-masoneria este republicana.Franc masonul trebiue sa se dovedeasca a fi un cetatean exemplar in randul Fratilor si in viata cotidiana.
Si daca nu va respectati angajamentul? Ce s-ar intampla? Linistiti-va nimic sau nu mare lucru. Sanctiunea prevazuta de Constitutie sau de Regulamentul general in caz de nerespectare a promisiunii nu prevede nici pedeapsa corporala, nici amenda, se poate rezuma doar, ca in si in cazul oricarei asociatii , la excluderea vinovatului. Daca va tradati juramantul , va tradati in primul rand constiinta si asta ar fi practic singurul vostru judecator. Amintiti-va de proba oglinzii in timpul initierii voastra.

F.'. Lucian W.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu