6 aug. 2012
Ritul, ruptura de lumea profana
Universul simbolic se inscrie intr-o gestica si un scenariu particular. Nu numai particulare dar in decalaj profund cu viata cotidiana. Ritul si ritualul sunt reguli care codifica desfasurarea unei reuniuni, etapele de deschidere si de inchidere a lucrarilor, deplasarile si gesturile Fratilor in loja. Functiile riturilor sunt multiple. Prima dintre ele consta in aceasta diferenta de obiceiurile si conduitele in vigoare in oras: marcheaza ruptura de lumea profana. Odata primele lovituri de ciocan date de Venaerabilul Maestru, primul si al doilea Supraveghetor, francmasonul trece pragul unei alte lumi, cea a sacrului. Sa revenim la etimologie pentru a deduce ca sacrul este tocmai ceea ce este desparte, separat de restul lumii si deci accesibil numai celor care detin cheia cunoasterii. Ritul si ritualul constituie in acelasi timp ruptura si sesamul care permit sa intri in universul masonic.
A doua functie: sa unifice grupul in jurul unei atitudini comune. Practica ritualului permite franc- masonilor sa se recunoasca intre ei , sa isi costientizeze apartenenta comuna si idealul impartasit. Ca si militarii care saluta drapelul si practicantii oricarei religii spunandu -si rugaciunea impreuna. Din punct de vedere sociologic nu exista diferente intre aceste practici. Diferenta vine din simbolism. Ceea ce caracterizeaza ritualul masonic este faptul ca fiecare gest, fiecare cuvant, fiecare etapa face trimitere la aparatul simbolic si dispune de semnificatia sa masonica. In Templu, in timpul reuniunilor nici un cuvant, nici o insusire , nici o atitudine nu sunt nevinovate si toate participa la demersul propriu Masoneriei.
Multe luni, Ucenicul va observa aceste diferite elemente ale ceremoniei inainte de a incepe sa intrevada semnificatia lor. Dar treptat, aceasta modalitate de a merge sau de a se mentine, care ar fi putut sa i se para extravaganta in timpul primelor perioade petrecute in Loja, ii va aparea ca purtatoare de sensuri si de noi intrebari.
Etichete:
ritual,
ritul scotian,
tinuta ritualica
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu