16 oct. 2010

Funia cu douasprezece noduri


Funia este o spirală care indică aspiraţia către înăltimi iar nodurile au semnificaţii magice extrem de vechi, metamorfozate la un moment dat în simbolul soarelui.
Funia de măsurat este simbolul legăturii, unind spaţiul şi timpul ceresc cu spaţiul şi timpul terestru. Este un instrument indispensabil pentru a transpune pe pămînt ordinea din cer stabilind proporţiile juste făra care nu s-ar obţine decît dezordine şi haos, afirmă Pierre Dangle, amintind frumoasa spusă a lui Iov din Biblie:” Ştii tu cine a hotărît măsurile pămîntului sau cine a întins deasupra lui lanţul de măsurat? În ce au fost întărite temeliile lui sau cine a pus piatra lui cea din capul unghiului ? ”
Vechii egipteni foloseau pentru construcţia unghiului drept o funie cu 12 noduri echidistante, legată sub formă de inel şi fixată cu 3 ţăruşi şi obţineau un triunghi dreptunghic cu laturile de (3; 4; 5), utilizând astfel reciproca teoremei lui Pitagora (dacă într-un triunghi suma pătratelor lungimilor a două laturi este egală cu pătratul lungimii laturii a treia , atunci triunghiul este dreptunghic)
Pitagora a rămas cunoscut în mod special datorită teoremei sale, deşi ea a fost descoperită cu certitudine mult înaintea lui şi se presupune că acesta doar a extins-o la triunghiuri dreptunghice ale căror laturi sunt exprimate prin orice număr pozitiv (iniţial erau numai numere naturale).

Lantul de Unire este fara indoiala unul dintre cele mai semnificative parti ale unui ritual masonic. Acest lant este de fapt acea franghie care decoreaza peretii interiori ai Templului, iar cele 12 noduri simbolizeaza cele 12 semne ale zodiacului, dar corespund insa si cu cele 12 coloane, 5 in nord, 5 in sud si 2 in Occident. Loja este de fapt o reprezentare a Lumii si deci trebuie sa existe aici si elementul Cosmos (multe adificii si sanctuare sacre sunt intr-un fel sau altul incadrate de constelatii zodiacale...).
Prin unire se formeaza astfel un singur trup care vibreaza si respira singular, in armonie deplina. La invocarea Marelui Arhitect lantul devine un cerc magic si sacru unde forta cosmica si influenta spirituala este transmisa catre fiecare om "incatusat" (iata de ce frecventa lucrarilor in Atelier are o importanta fundamentala, pentru a ne apropia si mai mult).

Poate exista si funia cu 81 de noduri...adica pe fiecare parte a Templului există cate 40 de noduri care se întind la nord şi la sud. La extremitatile de pe ambele laturi ale uşii de intrare , la vest sunt ciucuri care reprezinta justiţie şi prudenţă. Această deschidere a funiei înseamnă că Masoneria este dinamica, progresiva şi deschisa la idei noi, care vor contribui la evoluţia omului şi la progresul raţional al umanitatii. Cele patruzeci de noduri reprezintă numărul simbolic de penitenţă şi de aşteptare.

-Potopul a durat 40 de zile.

-Moise a fost la muntele Horeb, în Sinai pentru 40 de zile.

-Isus a postit 40 de zile.

-Eli a condus Israelul patruzeci de ani.

-Isus a fost pe pământ pentru patruzeci de zile după înviere.

Singurul nod pozitionat mai sus reprezentat de Maestrul Venerabil este numărul unu, unitate indivizibilă, simbolul lui Dumnezeu, principiul şi fundamentul universului. In concluzie, aceasta franghi2 cu 81 noduri nu numai ca simbolizeaza unirea frăţească şi spirituală a fraţilor în întreaga lume, dar reprezintă, de asemenea comuniunea lor de obiective şi idei...

Dacă iei o funie şi tragi tare de capete, se tensionează, dar nu se rupe. Însă dacă forţele cu care acţionezi sunt destul de puternice, atunci fir cu fir, funia se destramă. O modalitate mai simplă de a o împărţi în două, este să o tai cu un cuţit...
Ce faci acum cu două jumătăţi din funie? Le apuci pe fiecare şi le pui cap la cap. Apoi le înnozi.

Dintr-o funie poţi face două, dar din două funii greu mai poţi face una. Pentru că rămâne nodul.

Cine nu rupe funii? Tuturor ni se oferă măcar odată această "şansă". Unii, ca să-şi arate forţele. Alţii, vor să testeze rezistenţa funiei.

A fost unul, Petru, care a rupt funia cu Hristos. Refacerea ei însă a fost divină, chiar dacă a rămas un nod. De fiecare dată când mai auzea cocoşul, Petru plângea cu amar.

Nu e deloc o tragedie să ți se rupă funiile. De ai multe funii împletite noduri-noduri, ai de fapt o plasă, un năvod. Şi în mâinile Divinitatii, devii pescar de oameni!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu