9 mai 2011

De ziua Europei noastre

Astazi e o zi specială, aducând toţi europenii mai aproape unii de alţi...
La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. In acea zi, pe fundalul ameninţării izbucnirii unui al treilea război mondial în Europa, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit la Paris în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene. Ceea ce ministrul francez a propus a fost crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare. Prin urmare, totul a început în acea zi. Iată de ce liderii Uniunii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, în 1985, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.
Ziua de azi are o semnificaţie aparte în istoria noastra, căci marchează dobândirea independenţei de stat a României în 1877. Pe continent, semnifică sfârşitul războiului şi victoria împotriva fascismului.
Să celebrăm astazi cu totii valorile şi principiile pe care se fundamentează Europa unita si Masoneria simbolica: libertatea, democraţia, egalitatea, respectarea drepturilor omului şi solidaritatea.
La multi ani, Fratii mei!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu