7 mar. 2012

O confirmare de Continuitate si Recunostinta

„Doar cu un deceniu în urmă, în luna mai 1993, a fost aici, la Palatul Cotroceni, cand am întâlni delegaţia Consiliului Suprem al Jurisdicţiei de Sud,Consiliul Mama al Lumii, condus de Suveranul Mare Comandor C. Fred Kleinknecht. Succesul acestor bărbaţi dedicati în restabilirea Ritului Scoţian al Francmasoneriei în România este o nouă mărturie a puterii regeneratoare şi a vitalitatii naţiunii noastre. Este sporirea încrederii în capacitatea noastră de a reconstrui tradiţiile care au contribuit la viaţa spirituala romaneasca, în timp ce noi ne vom conecta la evoluţia democratică din Europa şi în lume.
Suntem cu toţii conştienţi de rolul jucat la nivel mondial de Masonerie şi de contribuţia sa la crearea Europei moderne, în special în urma revoluţiilor de la 1848. În mod special, Masoneria a contribuit la crearea României moderne şi a statului unitar. Cu toate acestea, aceste fapte au fost ţinute ascunse în România în ultimii 50 de ani.
Astăzi, suntem conştienţi că multe etape din istoria noastra pot fi atribuite unor Masonii români, care au fost oameni de stat cu un spirit ascutit, minunati intelectuali si figuri iluminate. Prin viziunea lor, au subliniat destinul naţiunii noastre, şi idealul lor de unificare a statelor, împărtăşit de toţi românii, a devenit adevărat, în 1918, din nou, la iniţiativa şi cu contribuţia patriotilor francmasoni.
În contextul globalizării de azi,viitorul unei naţiuni civilizate si moderne nu poate fi vizualizat în afara dialogului. Avem nevoie de cât mai multe punţi de legătură cu putinţă, pentru a facilita schimbul cultural. Francmasoneria este o parte a acestui proces. Este o navă de comunicare pentru toate forţele dispuse de a conlucra la bunăstarea naţiunii române, a dezvoltarii sale şi a afirmarii .
Glorioasa ceremonie din aceasta seara se constituie ca o confirmare a continuitatii Francmasoneriei romane şi o expresie de recunoştinţă pentru tot ceea ce Masonii români au realizat. Vă rog să acceptaţi cordialele mele felicitări şi cele mai bune urări de succes în prezent şi în viitor.”
Ion Iliescu, Preşedintele României
Textul de mai sus constă în editarea unor extrase din discursul ţinut de Preşedintele Ion Iliescu pe 30 mai 2003, la celebrarea celei de a zecea aniversari de la re-stabilirea Consiliul Suprem, 33 °, de Rit Scoţian al Masoneriei, şi de la Marea Loja Nationala a România.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu