9 iul. 2010

Un cuvânt de Solstiţiu


Sa luam aminte la aceste frumoase cuvinte si pline de intelesuri ale Prea Respectabilului Frate Eugen Ovidiu Chirovici, Marele Maestru al MLNR



Respectabile Maestru Venerabil,
Iubiţi Fraţi,

În primul rând vreau sã vã felicit pentru spiritul fratern şi armonia în care au decurs alegerile în Loje pentru funcţia de imensã responsabilitate care este aceea de Maestru Venerabil. Este o dovadã în plus cã Obedienţa noastrã se maturizeazã, iar funcţiile sunt percepute tot mai mult aşa cum sunt de fapt - asumarea de responsabilitãţi şi nu râvnirea unor privilegii. Venerabililor care au fost realeşi - FF confirmând valoarea prestaţiei lor din primul mandat - le urez sã-şi încheie la fel de bine viitorul an masonic. Celor care sunt la primul mandat îmi permit sã-i sfãtuiesc sã nu uite nicio clipã principiile atât de dragi Ordinului nostru: toleranţa fraternã, înţelepciunea practicã şi bucuria de a fi împreunã cu oameni diferiţi, dar care toţi împãrtãşesc dragostea pentru Arta Regalã.
La finalul unui an, obişnuim sã privim în urmã, dar şi înainte, pentru a scruta orizontul zilelor care vor veni.
Aproape întreg anul care a trecut a stat sub semnul alegerilor pentru funcţia de Mare Maestru, într-un spririt şi o atmosferã care de multe ori a degenerat în lupte fratricide. Dincolo de orgolii - specifice, din pãcate, firii umane - nu este greu de înţeles cã asemenea atitudini nu asigurã coeziunea Frãţiei, ci splitarea ei în "tabere", "triburi" şi "clanuri". Nu suntem mai multe partide obligate de electorat sã împartã un Parlament, ci un corp omogen de oameni care au bãtut la porţile Templului pentru a gãsi Lumina, Armonia, Cãutarea Adevãrului şi Practica Toleranţei. Un context extern inflamat de o crizã economicã fãrã precedent şi o nervozitate socialã în creştere fãcea şi mai preocupant contextul nostru intern, ce ameninţã cu derapaje dincolo de limita suportabilitãţii. Aşa s-a ajuns la soluţia nu tocmai obişnuitã de decalare cu un an a alegerilor. Mi-am asumat-o, chiar dacã ştiam cã unii o vor interpeta în mod greşit. Oricum, ca om şi ca Mason am preferat întotdeauna o criticã deschisã - chiar dacã nu neapãrat îndreptãţitã - decât aprobãrile ipocrite.
Lecţia acestui an trebuie asimilatã şi însuşirea ei trebuie doveditã în anul care va veni prin fapte şi nu doar prin vorbe. Trebuie sã dãm dovadã de mai multã responsabilitate, maturitate şi, de ce nu, înţelegere reciprocã. O variantã plauzibilã şi larg împãrtaşitã de succesiune trebuie consacratã din timp şi voi avea grijã sã contribui din toate puterile la materializarea ei. Poate cã este timpul ca veleitarismul şi improvizaţia nu doar sã fie diminuate, ci şi sã disparã. Dacã vom reuşi împreunã acest lucru, va fi un câştig enorm pentru Marea noastrã Lojã.
Ca obiective pentru anul care vine, vreau sã implementez cel puţin douã proiecte majore. Unul este constituirea unui organism de tipul General Board existent în United Grand Lodge of England, care este centrul de strategie al Obedienţei tot aşa cum Marele Consiliu este centrul executiv al acesteia. Acest organism trebuie sã joace şi rolul unei Curţi Constituţionale, care acum lipseşte în organismul instituţional al MLNR. El trebuie sã fie ales de Convent şi sã aibã o duratã a mandatului mai lungã decât aceea a Marelui Maestru şi a Marelui Consiliu, pentru a asigura continuitatea între douã administraţii. Iar din el trebuie sã facã parte Fraţi care atât prin cunoştintele masonice cât şi prin alonja profanã ne fac cinste cã decorezã Coloanele, dar a cãror experienţã nu este corect folositã astãzi. Lucrez împreunã cu colaboratorii mei din Marele Consiliu la materializarea constituţionalã şi regulamentarã a acestui proiect şi vã voi furniza în perioada urmãtoare draftul de propunere pe care îl vom supune dezbaterii în Ateliere.
Un al doilea proiect se referã la constituirea unui Grup de Lectori, tot dupã modelul englez. Fraţi care dispun de experienţa, disponibilitatea şi dãruirea necesare vor constitui un grup omogen de lectori care pot fi invitaţi în Ateliere pentru a le împãrtãşi Fraţilor, prin intermediul Planşelor de Arhitecturã, zestrea lor de cunoştinţe în domeniul istoriei masonice, a simbolismului, ezoterismului, organizãrii, interacţiunii cu mediul profan, etc. Este pãcat cã deocamdatã experienţa şi bogãţia de cunoştinte ale acestor Fraţi se exprimã în medii relativ restrânse sau doar în cazul unor evenimente care au loc doar de câteva ori pe an.
Fireşte, nu doar proiectele de mai sus constituie preocupãrile mele sau ale colegilor din Marele Consiliu pentru perioada care urmeazã. Sunt bucuros sã vã comunic, dupã recenta vizitã la Londra, cã atmosfera extrem de lucrativã între MLNR şi UGLE continuã, cã în aceste zile am primit recunoaşterea Marii Loje a Finlandei - prima obedienţã nordicã ce recunoaşte MLNR ca unic reprezentant al regularitãţii în aceastã jurisdicţie - cã vom implementa în România Ordinul De Molay, cã ne concentrãm eforturile pentru organizarea în anul care vine a Conferinţei Mondiale a Marilor Loje şi, nu în ultimul rând, cã la anul Marea noastrã Loja va sãrbãtori 130 de ani de la înfiinţare şi cã trebuie sã ne pregãtim corespunzãtor pentru a aniversa cum se cuvine acest fericit eveniment, ce leagã istoria noastrã recentã de rãdãcinile noastre vechi.
În final, iubiţi Fraţi, sã ne aducem aminte cã legenda lui Hiram ne aratã cã trãdarea Maestrului de cãtre calfe dornice sã acceadã repede şi fãrã merite la cunoştinte rezervate de Marele Arhitect doar celor care meritã Lumina cu adevãrat a dus la pierderea Cuvântului pe care în mod simbolic şi astãzi îl cãutãm, condamnaţi fiind sã trãim într-o lume neterminatã din punct de vedere spiritual. Sã nu vedem acest pãcat repetat în Marea noastrã Loja, ce cu atâta greutate şi-a înfiripat destinul în Patria noastrã.
Fie ca Dumnezeu sã vã binecuvânteze pe toţi, Patria noastrã şi Marea noastrã Lojã.





EUGEN OVIDIU CHIROVICI
Preluare Forum Masonic

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu