31 ian. 2011

Copiii vaduvei

Ansamblul invatamantului simbolic al Francmasoneriei, cuprinde mai multe elemente :
1. Instrumente de munca si obiecte plasate in loji.
2. Numere si figuri geometrice.
3. Forme rituale pentru admiterea in loji sau trecerea de la un grad la altul.
4. Un mit, cel al lui Hiram, reprezentativ pentru toate miturile religiilor antice, pe care le egaleaza in frumusete si profunzime.
Francmasoneria nu poate sa renunte la simboluri, pentru ca este o arta, si toate artele recurg la simboluri.
Toti francmasonii sunt orfanii lui Hiram, el insusi fiind copilul unei vaduve. Ca fii ai vaduvei, fratii sunt insarcinati sa ridice un templu ideal al umanitatii, niciodata terminat, conform legendei, adica sa lucreze la perfectiunea propriei lor naturi umane.
Putem spune dupa scriitorul Persigout ca masonii sunt" copii ai vaduvei ", adica, ai naturii înca virgine si fertile.
"Se numesc asa spune, Gédalge, francmasonii, în memoria vaduvei, care a fost mama arhitectului Hiram”.
Dar Isis, marea vaduva a lui Osiris, in cautarea membrilor împrastiati de sotul ei, este, de asemenea considerata ca mama a francmasonilor, care, în exemplul sau, de cautare si gasind corpul Maestrului lor Hiram, ucis de cei trei Companioni rai, simbolizeaza viciile capabile de distrugere a existentei, si anume: inertia, senzualitatea si mândria. "
"Prin urmare, în decembrie, spune Ragon, soarele de iarna pare sa paraseasca climatul noastru mergand sa domeasca asupra emisferii inferioare, parand ca va coboari în mormânt, natura este o vaduva, lipsita de "sotul ei", dar dupa aceasta raceala, totul se schimba, apare bucuria renasterii (primavara). Masonii, studenti ai naturii, prin gradul de Maestru, urmaresc aceasta alegorie frumoasa, numiti copii ai vaduvei sau ai naturii, pana la aparitia divinitatii, cand ei devin fii ai luminii.
"În aceasta interpretare, adauga Ragon, noi intelegm ca Hiram, Arhitect al Templului lui Solomon, devenit erou ai legendei masonice, este Osiris (soarele), adica deschiderea catre nou, Isis, vaduva lui, este Loja, emblema terestra si ca Horus, fiul lui Osiris (sau al luminii), precum si fiul vaduvei este masonul, concluzionand ca acesta se afla in mijlocul terestre, adica in loja.
Guillemain de Saint-Victor, isi punea aceasta întrebare: « De ce copiii ai vaduvei? » A raspuns:"pentru ca, dupa moartea respectabilului nostru Maestru, Masonii au avut grija de mama sa, o vaduva, si de aceea s-au intitulat copiili ei. Adonhiram întotdeauna i-a privit ca pe fratii sai. "
Exista, de fapt, în Scriptura, (Regii, I-VII, 14): "Regele Solomon a trimis in cautarea, lui Hiram. El a fost fiul unei vaduve din tribul lui Nephtali. "
Plantagenet spune: "Suntem toti copiii unui tata, Hiram, si am sa ramânem uniti în comun de aparare a vaduvei lui, Francmasoneria. "
Cuvântul "Vaduva" provine din limba latina si înseamna “vidua” în mod corespunzator gol, privat de ceva. Cuvântul gol are sensul de spatiu si nu zero. În acest sens, termenul "copii ai vaduvei" înseamna "copii ai spatiului" si spatiul simbolizeaza Libertatea, Francmasonii sunt, de asemenea, "Copii ai Libertatii".
Exista un alt termen utilizat frecvent: "trunchiul vaduvei", acest trunchi este destinat colectarii de oferte pentru caritate. Aceasta descriere pare sa se refere la parabola vaduvei scris în Evanghelii:"Si venind o vaduva saraca, a aruncat doi bani, adica un codrant.
"Si chemând la Sine pe ucenicii Sai le-a zis: Adevarat graiesc voua ca aceasta vaduva saraca a aruncat în cutia darurilor mai mult decât toti ceilalti." (Marcu, Cap. 12, 42-43).
Am zis!

W:.L:.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu