8 sept. 2011

Despre Sadoveanu cu Fratele Viorel Dănacu

Deschiderea Anului de Studii şi Cercetări Masonice 2011-2012, care va avea loc la Muzeul Unirii din Iasi, la 9 septembrie, prilejuieşte lansarea volumului intitulat „Despre un alt Mihail Sadoveanu – gânduri scrise şi nerostite despre o poveste cu simboluri ezoterice”, semnat de dr. Viorel Dănacu, preşedinte al Centrului Regional de Studii Francmasonice, PR Mare Maestru din Trecutul Apropiat al MLNaR şi prof. Dragoş Huţuleac. Ceremonia, organizată sub egida Centrului de Studii Francmasonice, va cuprinde şi aniversarea a 12 ani de la constituirea RL Athenaeum la Or Bucureşti.
Coautorul si Fratele Dragos Hutuleac, profesor la o scoală generală din comuna suceveană Vatra Moldovitei, este absolvent de filosofie. A fondat o revistă online si este colaborator al unor publicatii din presa scrisă si virtuală.
În depozitul Muzeului Literaturii Române din Iaşi, unde se păstrau obiectele de patrimoniu, am văzut ţinuta şi însemnele masonice purtate de scriitor. Pe urmă, aria informaţiilor despre acest subiect s-a mai îmbogăţit, atât cât se poate si după 2000, la Casa Memorială Sadoveanu din Iaşi,  aceste însemne pot fi văzute de public într-o vitrină. Ce s-a petrecut la un moment dat cu acest mare creator de cuvinte atunci când a aderat la noua putere instaurată de sovietici, care a prigonit deopotriva şi Biserica şi Francmasoneria (!), e o întrebare ce revine adesea în memoria noastră...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu