Cele trei Calfe rele, Aum, Iubel si Baal, vazand ca ridicarea Templului este spre final si ca ei nu au intrat in posesia Cuvantului Maestrilor, au pus la cale sa obtina prin violenta prerogativele care nu pot fi acordate decat pe merit. Sa fi fost motivatia lor doar dorinta de a fi recunoscuti Maestri? Sau isi doreau ca fiind in posesia Cuvantului Maestrilor sa-si asigure o ascensiune in pozitii importante cu scopul de a duce la capat un complot indreptat impotriva ordinului nostru si impotriva membrilor sai. Ignoranta, Fanatismul si Ambitia, ii reprezinta pe cei trei Companioni rai. Am putea traduce astazi Ignoranta unei Calfe, in necunoastere, nepricepere si lenevie. Fanatismul in orbire si devotament orb, iar Ambitia in parvenitism si dorinta de ascensiune ierarhica neconditionata.
In ritualul sporului de salariu la gradul al treilea, in partea dedicata dezvaluirii crimei, in urma careia Maestrul Hiram a murit ducand cu el in mormant secretul, nu intamplator Companionii cei rai sunt reprezentati de catre trei Oficianti principali ai Loji, P:.V:.M , Primul Supraveghetor si Supraveghetorul Secund. Sa ne gandim ce s-ar intampla daca din indolenta fratilor de pe coloane, vre-un Companion rau, manat de ambitie si parvenitism ar ajunge sa ocupe o asemenea pozitie. Am fi pusi in fata faptului ca Maestri Masoni insuficient pregatiti si cu mainile patate sa exercite functii in Loja sau chiar in Marea Loja, slabind Ordinul Masonic si ducand la ruina sa.
Secundul Supraveghetor care trebuie sa fie instruit in special in simbolism si traditie, care vegheaza la pregatirea Ucenicilor, se poate gasi astfel in Ignoranta, permitand trecerea Ucenicilor, vremelnic spre gradul al II-lea.
Primul Supraveghetor care trebuie sa exercite control asupra Lucrarilor Fratilor si sa indrume Calfele in munca lor, poate sufoca demersul fratilor prin Fanatismul sau.
P:.V:.M:. care trebuie sa dirijeze lucrarile si sa conduca pe drumul sau Loja, poate fi uneori preocupat de interese personale derivate din Ambitia sa.
Nu trebuie sa ignoram caracterul parsiv si subtil al Companionului rau. El stie sa isi pregateasca din timp scenariul loviturii pe care vrea sa o dea. Precum in jocul de sah, el isi pregateste si isi calculeaza toate posibilele mutari ale adversarului, plasandu-se deci cate unul la fiecare din portile templului, astfel incat suscesul demersului sau sa fie garantat. Nimic din actiunile lor anterioare nu a pus in garda pe Maestrul Hiram. Iata deci pericolul ce ne poate pandi oricand din partea unor Companioni rai. Lovitura lor este atent planuita, in cele mai mici detalii si vine pe nepregatite.
Maestrul Mason insa este un om puternic, un om drept, fidel ordinului pana la moarte, asa cum a jurat pe cele Trei Mari Lumini ale Francmasoneriei.
Oricat si oricum ar incerca Companionii rai sa obtina ce nu li se cuvine, Maestrul Mason va avea puterea sa discearna, sa gandesca judicios si sa actioneze cu scopul de a apara Secretele Masonice, Principiile Fundamentale ale Masoneriei, integritatea si functionarea Obedientei sale, jertfindu-si chiar viata.
Am zis!
F.'. Carol V.