20 aug. 2019

Să ne cunoaștem mai bine


Dragi cititori,

Este motivant să realizezi că acest blog atrage permanent energii pozitive și că în jur se consolidează o comunitate din ce în ce mai puternică. Eu mi-aș dori sincer să ne cunoaștem mai bine și să putem vorbi deschis, ca între prieteni.
Sper să pot explica aici tot ce am vrut să transmit, dar sunt dispus să accept provocarile venite din partea unor spirite într-o continua formare. Pe scurt, voi încerca să vă prezint într-un mod succesiv Ordinul nostru Scoțian, Trezirea spirituală și Tradiția care ne caracterizează:

1. Ordinul Scoțian: este considerat ansamblul tuturor adepților care practică cele 33 de grade ale Ritului Scoțian Antic și Acceptat - RSAA. Ritul nostru provine din tradiția meşteşugărească a masoneriei scoțiene și irlandeze, după ce a fost codificată de starostele William Schaw în 1598.
RSAA este un Rit de Construcție, de auto-construire fondat pe iniţiere, adică moartea profanului pentru a renaște la o viaţă spirituală. În afară de Ordinul Scoțian există binenţeles şi alte tradiții, dar care în cea mai mare parte sunt derivate din masoneria Modernilor, apărută pe teritoriul englez la începutul sec. al XVIII-lea.
Masoneria Anticilor va practica nealterate vechile ritualuri, așa cum au fost ele păstrate în Scoția și Irlanda. Creată în jurul anului 1720, masoneria Modernilor îşi va însuşi aceste texte (inclusiv pe cel de elevare la sublimul grad de Maestru Mason), dar din păcate le va transforma fundamental. Masoneria Anticilor, al cărei moștenitor este Ritul nostru, este total DEISTĂ, în timp ce masoneria Modernilor trebuie considerată astăzi teistă, ca diferența de bază.

2. Trezirea spirituală: Scopul RSAA este de a reconstrui oamenii după inițiere, într-o perfectă armonie cu ei înșiși și cu mediul în care trăiesc. Lucrând asupra ființei umane, RSAA este UMANIST iar prin «Declarația de Principii a Conventului de la Lausanne din 1875» se afirmă clar că obiectul Francmasoneriei, în special al cele scoțiene, este să lupte pentru emanciparea pașnică și progresivă a Omeniri.
RSAA lucrează «Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului», deoarece masoneria tradițională inițiatică este spiritualistă și recunoaște existența unui Principiu Creator. Aceasta se va întipări în conștiința adepților şi va facilita ascensiunea lor pe plan spiritual, fiecare încercând simbolic să se apropie cât mai mult de Marele Arhitect.
Deși Ordinul Scoțian este deist, poate primi în sânul său Frați de concepţie teistă, deoarece principiul MAAU este prin definiție adogmatic. Astfel, admitem că unii adepți pot considera că MAAU este nimeni altul decât Dumnezeul confesiunii lor religioase. Iată dreptul lor absolut, dar pe care nu trebuie să-l impună nimănui, aceasta reprezintă libertatea de conștiința!
În general, concepţia despre MAAU diferențiază masoneria anglo-saxonă de a noastră. Prima impune ca MAAU să fie Dumnezeul unei religii revelate, precum și credința în nemurirea sufletului, ceea ce nu este cazul masoneriei scoțiene care afirmă cu tărie libertatea de conștiință.

3. Tradiţia: Există diferite stagii în dezvoltarea specifică RSAA… După ce pregătește Discipoli și Companioni, de la gradul al 3-lea urmărește ceea ce numim «legenda solomoniană», care va conduce la reconstrucție și mai apoi, la o nouă distrugere în urma narațiunii biblice. Ulterior se trece la masoneria de inspirație spiritual-creștină, ca să ne definitivăm pregătirea prin tradiția cavalerească.
«Marea Lojă Naţională a României - MLNaR» este responsabilă pentru administrarea primelor trei grade numite generic «simbolice», iar «Supremul Consiliu al României» pentru următoarele 30 de grade. Obediența moștenește o tradiție fundamental democratică dar noi am păstrat tradiția sec. al XVIII-lea ca masonerie de cooptaţiune, în calitate de gardieni și conservatori ai RSAA pe întreg cuprinsul țării. MLNaR și SCR au primit șansa deosebită de a lucra în RSAA exclusiv. Un Ordin inițiatic tradițional este un Ordin care prin definiție se referă la Tradiție. Discutăm cu siguranță despre un Ordin deoarece are o Regulă, iar a vorbi despre Ordinul Scoțian înseamnă să admiți că amprenta gradelor cavalerești a condus la existența unei reguli impuse și astfel strict respectată sub un jurământ solemn, ca la orice Ordin militar.

Moștenitoare «de facto» a peste un secol de istorie și cultură, Instituţia noastră este bazată deci pe valorile Tradiției, Umanismului și Spiritualității, fiind menită să devină sursă de Lumină și Speranță. Acest demers inițiatic, atât individual cât și colectiv, propune tuturor celor interesați o metodă de progres și de perfecționare… Pe curând!


Cu salutări cordiale, 
Ruslan OPRESCU, 33
Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu RSAA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu