20 aug. 2019

Cinci motive pentru a nu deveni francmason

1. Influența politică - puterea

Contrar a ceea ce mulți cred, Francmasoneria nu are mai multă influență asupra puterii politice decât orice altă instituție socială. Desigur, poate exercita o autoritate de ordin moral prin adepţii săi, care ar trebui să se ghideaze permanent după nişte principii şi valori universale. Ar fi o prostie însă să credeți că veți avea acces pe “coridoarele puterii”, odată cu aderarea la Francmasonerie. În sânul Ordinului, orice proaspăt iniţiat își dă seama rapid că iluzia puterii este mult mai vastă decât puterea însăși. Cel puțin într-un mediu democratic, nu poţi exercita decât puterea pe care ceilalți ţi-o recunosc și sunt de acord ca tu să o exerciţi.Într-o Lojă simbolică, conducătorul lucrărilor sau cel ce deține «simbolurile puterii» este Venerabilul Maestru. Dar cei care s-au așezat pe Tronul lui Solomon și-au dat seama imediat că prin această funcție beneficiezi de tot aceleași drepturi ca și cel mai tânăr dintre Ucenici, însă îți revin mai multe îndatoriri decât oricărui alt Frate.Prin urmare, oricine urmăreste puterea asupra lumii exterioare, având dorinţa de a controla, să o caute în altă parte, nu în Francmasonerie. Aici poţi învăța doar cum să-ţi împlineşti obligaţiile și cum să experimentezi puterea Sinelui.

2. Influența economică - afaceri și bani 

Cei care cred că aderarea la Francmasonerie oferă condiții de realizare profesională sau reprezintă o oportunitate pentru a găsi noi parteneri de afaceri, să reflecteze mai bine! Dacă acesta este motivul pentru care doriți să intrați, nu vă mai irosiţi inutil timpul, energia sau banii. Vi se va cere aici să faceţi Binele şi să vă implicați în viaţa masonică, cultivând spiritul de a dărui: astfel, unii vor primi ceea ce au nevoie cu adevărat, iar ceilalți pot împărţi, dar nu ceea ce în mod egoist le convine. Problemele Francmasoneriei sunt doar de natură morală, încercând să apropie Omul de latura sa spirituală iar cei ce doresc să intre în Templu trebuie “să-și lase metalele la poartă”. 

3. Influența socială - distincții onorifice și recunoaștere 

Este adevărat că Francmasoneria utilizează șorțuri, colane și bijuterii. Pe unele le consideră “uniforme de lucru”, pe altele simple obiecte decorative. Unica diferență dintre un sorţ de Mare Demnitar sau de Grade Înalte, cu broderie bogată sau viu colorat și cel alb, de Ucenic, este că purtătorul plătește mai mult pentru ceea ce folosește. De fapt, dintre toate șorțurile pe care le poate avea un Francmason de-a lungul timpului, singurul care are un înțeles tainic pentru el însuşi este chiar primul, cel mai simplu dintre toate. Acela pe care îl poate folosi la munca de șlefuire și pe care îl va purta mereu în mod simbolic, indiferent de gradul sau de funcţia deţinută. Este decorul care nu trebuie niciodată murdărit prin acțiuni condamnabile sau nedemne, fiind păstrat mereu imaculat și pur. Nouă ne place să folosim însemnele Atelierului din care facem parte nu pentru că sunt frumoase sau prețioase, ci pentru că reprezintă simbolurile Lojii noastre, iar utilizarea lor demonstrează apartenenţa la un grup în care ne-am integrat. Purtăm colanul specific atunci când îndeplinim un oficiu, dar nu pentru ca să arătăm mai bine sau să impresionăm asistenţa, ci ca pe un însemn a ceea ce facem. Altfel spus, nu Francmasonul poartă colanul, ci colanul funcției folosește Francmasonul iar orice funcţie înseamnă angajamente şi presupune în primul rând responsabilitate. Chiar dacă din afară anumite titluri sau formule învechite par fastuoase și arogante, acestea reflectă o realitate specifică Ordinului, sub un văl simbolic care le înconjoară. Aşa cum în societatea profană statutul de Mason nu conferă un alt privilegiu decât recunoașterea acestei calități, tot aşa şi în Francmasonerie statutul social, profesional sau conjunctural nu diferențiază un membru. Cel mai tânăr Ucenic se va adresa Prea Respectabilului Mare Maestru cu apelativul "Fratele meu!", (deși formal poate să-i acordă deferenţă, subliniind respectul pentru demnitatea ocupată temporar). Tot astfel va fi tratat de către Marele Maestru în Scaun, la rândul său.
Oricine crede deci că Francmasoneria este locul ideal pentru a-şi dobândi sau a-şi întări statusul social greșește amarnic! 

4. Caritate – a ajuta pe alții 

O persoană bine intenționată poate căuta în Francmasonerie instrumentul care să-i permită a-și ajuta semenii prin liberă voință. Dar dacă acesta este motivul principal pe care îl vede în Francmasonerie, de asemenea se înșeală. Ordinul nostru este solidar cu nevoile societăţii, dar acesta nu reprezintă un scop în sine, nu pentru asta există Francmasoneria. Binefacerea este doar o consecință firească care rezultă din compartamentul unui Frate. Nu face parte din activitatea de bază a Francmasoneriei, reprezentând doar un “produs secundar”, oricât de importantă ar fi ca principiu. Se ştie că NU toţi oamenii care dăruiesc, uneori chiar cu generozitate, sunt şi darnici din fire: unii fac acte de caritate pentru a-şi promova interesele, alţii fac donaţii pentru a câştiga admiraţia celorlalţi. În concluzie, dacă doar Solidaritatea și Binefacerea vă atrag ca persoane bine intenţionate și în esență nimic altceva, ideal este să vă implicaţi direct într-o organizație dedicată acestei cauze. Cu siguranţă «Rotary International» este o opțiune bună, «Lions» sau «Round Table», de asemenea. Și chiar dacă nu sunteți parte dintr-o structura tip “service-club”, cu siguranță veți găsi pe stradă o fiinţă care are nevoie de ajutor.

5. Curiozitate - cunoașterea secretului 

Dacă vreţi să deveniţi Francmason doar dintr-o simplă curiozitate, nu faceţi această mare greșeală: este foarte simplu să vă satisfaceţi curiozitatea şi să obţineţi informaţiile necesare. Doriți să aflaţi parolele noastre de recunoaștere? Oricine aţi fi, înarmaţi-vă cu răbdare să vizitați bibliotecile sau arhivele. Citiți cărți, parcurgeți lucrări în care sunt transcrise ritualurile antice și bucuraţi-vă de ceea ce veţi descoperi pe parcurs! Se ştie că Francmasonii păstrează Tradiția iar Cunoaşterea este un bine ereditar, pe care fiecare generaţie o transmite celei care urmează. Dacă vreţi să fiți inițiat doar pentru a citi acele cuvinte fără a fi nevoie să le mai căutați prin texte, vă reamintim că lenea este unul din cele şapte păcate capitale... iar Masonii nu acceptă trândavi în rândurile lor, ci doar Fraţi hotărâţi să pună umărul la muncă. Vă asigurăm că veți avea mult mai mult de lucru în Lojă și vă va lua mult mai mult timp pentru a scrie aceste cuvinte «în condiţii de Şantier», grad după grad, decât dacă le veţi citi cu atenţie într-o carte de specialitate. Totul este deja public! Vreţi să cunoaşteţi atingerile secrete ale «constructorilor»? Internetul vă va îndeplini dorința pe loc! Urmați această “scurtătură” a vremurilor, însă nu vă putem asigura că tot ceea ce veţi vedea pe ecran este adevărat și nu veţi avea parte de o imagine deformată…

Deci, dacă curiozitatea vă îndeamnă să bateţi la poarta Templului mai bine renunţaţi la timp, căci există și alte modalități de a o satisface. La urma urmei, dacă vreţi să ştiţi cum gândim şi ce facem în spatele uşilor închise, accesaţi paginile noastre virtuale: http://gldr.ro/https://sc33rsaa.ro . Toate informațiile brute despre simbolismul, alegoriile sau valorile Ordinului se regăsesc în mediul online dar, să nu uităm că unele lucruri sunt făcute pentru a fi trăite. 

Dacă idealurile noastre sunt cunoscute publicului, tot astfel trebuie să fie cunoscută și imaginea reală a organizației: Francmasoneria este formată din oameni, iar oamenii sunt produsul vremurilor pe care le trăiesc. 

Am zis!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu