23 dec. 2021
Ritus
22 dec. 2021
20 dec. 2021
23 nov. 2021
Alege să susţii Francmasoneria!
Am zis!
Ruslan OPRESCU 33.˙.
Suveran Mare Comandor
17 nov. 2021
Nu exista decat o singura Umanitate
Marele Secretar General al SCR
2 sept. 2021
Constantin Moroiu
1 aug. 2021
O pepita de intelepciune
„Inițierea nu este o cale pentru a obține mântuirea sufletului, ca în religii,
nici o cale de reflecție filosofică. Inițierea masonică nu are vocația de a ne
face să scăpăm de angoasa morții, ci de a trăi viața înainte de a muri. Nu este
o asigurare de viață, nici de moarte. Inițierea masonică urmărește
redeșteptarea masonului pentru ca el să devină el însuși și să acționeze pentru
a găsi ceea ce caută cu adevărat, în respectul jurămintelor prestate. ”
F.˙. Pascal DUMESNIL
29 iul. 2021
Simbolistica bandoului
«Şi a zis Dumnezeu: “Să fie lumină!” Şi a fost lumină.» (Facerea 1:3)
Legătura de la ochi poate fi deci explicată astfel:
-anticiparea Cunoașterii ce va veni;
-îndepărtarea ritualică a acesteia - un memento al “vistieriilor întunericului”;
-dezvăluirea bogățiilor ascunse în locuri tainice;
-primirea ceremonioasă a Luminii reprezintă un moment deosebit important în viața unui Francmason… i se dă Ucenicului nou-primit o avere inestimabilă, pentru toată viața.
Orbirea pasageră, generată de masca-bandou, este simbolul privării de Lumina morală și intelectuală. Prin urmare, candidatul reprezintă “un umil cufundat în întuneric”, rătăcind în căutarea Luminii și Adevărului, obiective declarate ale Fraternității noastre. Aceste simboluri nu au nimic de-a face cu lumina naturală... vorbim de o Lumină a bucuriei, lumina invizibilă pe care inițiatul o primește în Sine doar dacă are inima deschisă, disponibilă și iubitoare. În volumul “Illustrations of Masonry”, publicat în 1772, scoțianul William Preston descrie simțul vederii astfel: “Văzul este simțul prin intermediul căruia distingem obiectele și suntem activați într-o clipită fără schimbarea locului sau a amplasării, pentru a observa armate în luptă, vectori, embleme ale celor mai impunătoare structuri și toate această varietate minunată, angrenată în peisajul Naturii. Datorită acestui simț ne găsim drumul peste oceanul fără cale, traversăm globul pământesc determinându-i parametrii sau dimensiunile și delimitând orice regiune sau parte a acestuia. Cu ajutorul vederii măsurăm planetele și facem noi descoperiri pe sfera stelelor fixe. Mai mult decât atât - prin acesta percepem temperamentele și dispozițiile, pasiunile și atașamentele semenilor noștri, atunci când își doresc cel mai mult să le ascundă. Deși limba poate fi obișnuită să născocească și să ascundă, chipul va afișa ipocrizia unui ochi pătrunzător. În fine, razele de lumină care facilitează acest simț sunt părțile cele mai uimitoare ale creației neînsuflețite și fac din ochi un instrument particular de adorație.” În afară de simbolismul maștii-bandou, există două considerente psihologice pentru privarea temporară a candidatului de vederea sa:
1. Omul are o posibilitate
limitată de a colecta informații. Dacă această percepție este împărțită între
văz, auz și simțul tactil, privarea de un simț va spori capacitatea celorlalte.
Prin urmare, bandoul va crește intensitatea
2. Inițiatul este mult mai impresionat atunci când face parte din acțiune. Cu cât este mai implicat în desfăşurarea ceremoniei, cu atât este mai mare emoţia pozitivă pe care o trăieşte. Având ochii legați, el se găseşte practic chiar în centrul Ţinutei de inițiere iar asta îl sensibilizează adânc. Profanii apleacă mereu urechea la zgomotul lumii sau la părerile altora... Legătura de la ochi înlătură posibilitatea că aparenţele trecătoare să-i distragă atenţia, îl separă de semenii săi, îl depărtează oarecum şi, totodată, îl invită la introspecţie. Pentru scurt timp se află într-o situație diferită faţă de toţi cei din jurul său.
Ritualul îl face să să se simtă dependent faţă de un tovarăş care să-l susţină în momentele critice, primind cu o nesocotinţă profană cea dintâi mână care i se întinde... Nu se mai poate apăra singur, trebuie să se încreadă în aproapele său și este sfătuit să-și urmeze cu supunere călăuza ce-i însoţeşte paşii... Deşi este în întuneric şi se confruntă cu gândurile sale, candidatul nu trebuie să se teamă pentru că ghidul său umblă pe calea Luminii. Într-o stare de condiţionare, el îşi dă seama că are nevoie de îndrumare pentru a merge înainte! Momentul în care neofitul este recunoscut ca apt să primească Lumina, după ce a trecut cu bine prin toate probele necesare, reprezintă punctul culminant al ceremoniei. Atunci legătura cade de pe ochii care, obişnuiţi cu întunericul, redescoperă lumina. Resimte “șocul iniţiatic” și astfel percepţia senzorială de tip profan se schimbă treptat: dobândeşte o nouă calitate prin intervenţia unei revelaţii spirituale care-i permite iniţiatului o altă înţelegere a realităţii, în dimensiunea ei absolută. Dezlegarea ochilor dă expresie concretă tulburării pe care o resimte individual candidatul! Există o forţă a Binelui în obscuritate, indusă de retragerea temporară a vederii. Abia după căderea întunericului omul poate vedea stelele… iar “atâta timp cât iluziile şi prejudecăţile ne orbesc, întunecimea domneşte în noi şi ne face insensibili la splendoarea Adevărului”. Cât de păgubitoare pentru fericirea Omului sunt bezna neştiinţei şi noaptea adâncă a patimilor ce ne amăgesc permanent...
Am zis!
Florian N.˙.
20 iun. 2021
Sf. Ioan de Vară 2021
1 iun. 2021
220 de ani de Rit
27 mai 2021
Invităm la reflecție
P.˙.Il.˙.F.˙. Florian NICULAE 33.˙.
Mare Secretar General al Sup.˙. Cons.˙.
26 mai 2021
Hollywood
8 mai 2021
De ziua Europei
Sărbătorile civile sunt momente semnificative de conservare a memoriei colective. Tot așa, ziua Europei a fost stabilită pe 9 MAI, considerată data lansării Construcției europene prin celebra declarație din 1950 a ministrului francez de externe. Personal, consider însă că nu este doar rememorarea Apelului fondator, ci conștientizarea unei realități tangibile, actuale și prezente, care trebuie reînnoită permanent. Ideea unei Fraternităţi universale și planurile de creare a unei Societăţi ideale, în care toți oamenii să poată trăi în pace și armonie, reprezintă elemente fundamentale ale identității masonice. În secolul al XVIII-lea, Lojile masonice s-au înmulțit rapid în toate țările europene, încurajând astfel dezvoltarea unui sistem de relații care au transformat Francmasoneria într-o adevărată “Instituție europeană”. Prin apropierea de Franţa, Marea Lojă Naţională a României se identifică perfect cu valorile europene continentale, care promovează solidaritatea umană prin fapte şi prin gesturi, o solidaritate fără de care uniunea celor 27 de State nu ar mai exista. Principiul libertăţii, al democraţiei, al respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale sunt aplicate în toate Atelierele noastre, de la origini şi până în prezent. Într-un moment în care lumea trece printr-o criză profundă, într-un moment în care Europa se întreabă despre viitorul său, într-un moment în care apar îndoieli, întrebări și îngrijorări, Marea Lojă Naţională României trebuie să se dedice Construcţiei, sub toate formele ei. De aceea, cu ocazia Zilei istorice de 9 MAI avem oportunitatea de a reflecta asupra misiunii noastre, avem oportunitatea de a ne (re)apropia și de a depăși sentimentele de distanţare prin creșterea implicării. Să sperăm ca Francmasoneria română va reuşi să treacă cu bine peste provocările prezentului sau rivalităţile trecutului după aceasta pandemie de Covid-19. Să sperăm ca va elimina o dată pentru totdeauna “virusul dezbinării” în favoarea Fraternităţii, a coeziunii și a proiectelor comune, transformând orice diferențe în Forţă creatoare și bucurându-se de moştenirea spirituală lăsată de predecesori pe aceste meleaguri. Dincolo de orice specificitate, francmasonii ar trebui să fie mereu “uniţi în diversitate” prin Idealul măreţ de a face Omenirea mai fericită.
La mulţi ani, Europa, sa ai parte de pace și de speranţă!
24 apr. 2021
Regenerarea şi perpetuarea unei Tradiţii
19 apr. 2021
Netezirea Pietrei
Întrebat odată cum se realizează o statuie, Michelangelo Buonarroti a răspuns sec: “Foarte simplu: iei un bloc de marmură, iei daltă şi ciocanul, dai la o parte marmura de prisos şi rămâne statuia”. Nu mulți francmasoni pot realiza un cub perfect... Cu alte cuvinte, avem foarte puţini francmasoni perfecţi în Lojile noastre. Practicarea ritualului și alte lucrări specifice ne pot îndepărta o serie de asperități și defectele vizibile. Noi facem ceea ce stă în puterea noastră, dar esențialul este să ai un material bun pe care să-l lucrezi. Această afirmație se aplică întregii Umanităţi, însă pentru un zidar speculativ are o semnificație aparte… La începutul călătoriei masonice, am fost aşezați în colțul de Nord-Est al Templului cu speranţa că vom fi modelați în ceva plăcut și acceptat de către constructor, odată cu trecerea timpului. Caracterul nostru este o “masă fără formă” și fiecare dintre noi este propriul său arhitect, constructor și material. La fel ca predecesorii noștri, masonii operativi, trebuie să ne arătăm măiestria în netezirea Pietrei, potrivită pentru a fi încercată cu echerul propriei conștiințe. Francmasoneria poate să îmbunătățească materialul bun, dar nu poate face bun un material slab. Să luăm aminte, materialul necorespunzător pune în pericol Templul spiritual pe care încercăm să îl construim!
16 apr. 2021
Francmasonii sunt oameni care trăiesc în prezent
Nu există şi nu poate exista o “autoritate mondială” a Francmasoneriei. Între diversele organizaţii găsim uneori aspecte “competitive”, dar avem un consens sau chiar un modus vivendi, bazat pe Idealul comun. Ne completăm reciproc și nu ne putem niciodată exclude chiar dacă nu ne recunoaştem mereu oficial… Asta indiferent de mesajele propagandistice! Francmasoneria, în particular cea de RSAA, transmite valori fundamental umaniste, inspirate de Iluminismul european și de viziunea, poate utopică, a unei societăți egalitare. Valorile masonice se bazează pe cele ale justiției sociale și ale libertăților individuale, care reflectă fundamentul Ordinului nostru. Desigur, francmasonii sunt tot oameni, oameni care trăiesc în prezent și aceste valori au evoluat inevitabil, s-au adaptat firesc pentru că lumea de astăzi nu mai este cea din sec. al XVIII-lea... Dar asistăm la o anumită formă de decadență a Francmasoneriei când remarcăm utilizarea relaţiilor fraterne pentru motive personale, pentru ambiții politice, etc. care deturnează Meşteşugul de la ţelul său declarat. Francmasoneria este o organizație care poate avea anumite avantaje pentru cei care doresc să încalce legea, beneficiind ipotetic de o anumită discreție. Și unii căută cu ardoare această discreție atunci când au scopuri ascunse, ilegale… E necesar să facem o muncă de conștientizare pentru a ușura anumite rigidități care ne privesc direct. În concepţia noastră, un francmason adevărat este un idealist, fără doar şi poate!
3 apr. 2021
Steaua cu 9 colțuri
Observăm de multe ori în
Scoţianism un simbol aparte, care ne atrage atenţia… îl găsim pe colanul
P.˙.Pt.˙. Suveran Mare Comandor, pe Marea Decoraţie a Ordinului, purtată de
Membrii Activi al Sup.˙. Cons.˙., pe bijuteriile PP.˙.RR.˙. Demnitari ai M.˙.L.˙.N.˙.aR.˙.,
pe diverse frontispicii de
30 mar. 2021
Consideraţii asupra Agapei Fraterne
Prin ritualurile şi
ceremonialurile sale, Francmasoneria încearcă să construiască cu entuziasm
relaţia fraternă între membrii săi. Dar pentru realizarea acestui deziderat
universal, o parte esenţială şi indispensabilă este AGAPA, adică reuniunea
OBLIGATORIE după fiecare Ţinută în jurul unei mese, unde legăturile amicale şi
expresia liberă sunt încurajate. Masa comună cimentează unitatea, comunicarea
şi ospitalitatea, aspecte importante ale Lanţului nostru. În mod tradiţional,
orice şedinţă solemnă este urmată de AGAPĂ, care trebuie privită drept
continuarea Lucrărilor rituale şi nicidecum o opţiune de moment. La Solstiţii,
AGAPA poate implica şi derularea unui ceremonial, ce trebuie practicat cu
fastul cuvenit. Adică un Ritual de agregare şi circumstanţă, întâlnit la
diverse comunităţi fraterne şi care se desfăşoară cu uşile închise. Totul
astfel încât atmosfera să nu fie tulburată din exterior! Din păcate,
CARITATEA este una din valorile cele mai puţin înţelese la Gradele
Simbolice, deoarece în majoritatea limbilor moderne se confundă cu milostenia,
ca virtute teologică. Termenul vine din latinescul “CARITAS”, cuvânt sinonim cu
grecescul “AGAPE / ἀγάπη” - dragostea divină pentru
14 feb. 2021
14 Februarie
Este 14 februarie - Ziua Îndrăgostiților ... chiar și printre Francmasoni!
Nici inițiații nu ratau să celebreze această tradiție, sursă de simboluri, care sărbătorește dragostea și fidelitatea. La urma urmei, practica Artei Regale transcende Iubirea iar loialitatea reprezintă Piatra de temelie a construirii propriului Templu.
Cultivam regularitatea
Latura hegemonică a Southern Jurisdiction pare să se adapteze perfect exigențelor politice ale Statelor Unite. Blocul masonic anglo-american încă mai păstrează “noțiunea” de recunoaștere bazată pe constrângerile religioase generate de Regula în 10 puncte din 1929, emanată de UGLE. Acest criteriu unic ne diferențiază, însă noi vom rămâne mereu fideli spiritului Textelor Fondatoare ale RSAA.
La rândul său, Marele Orient rămâne pe o poziție dogmatică, excluzând atât deismul, cât și teismul. Se bazează doar pe pe o abordare filozofic materialistă sau chiar umanistă (deşi prin definiție, toate Jurisdicțiile sau Obediențele își proclamă esența umanistă). Din punctul nostru de vedere, greşeala majoră a Marelui Orient este practic respingerea spiritualității! Atelierele lor scoţiene au copiat ritualurile “Suprême Conseil de France” pe care le-au moștenit în perioada tristă a concordatului, dar l-au înlocuit pe Marele Arhitect cu Omenirea gânditoare… ce eroare!
Noi suntem atașați profund de Declarația de Principii a Conventului de la Lausanne iar diferența faţă de anglo-saxoni se referă doar la punctul fundamental care îl reprezintă simbolistica Marelui Arhitect al Universului, Dumnezeu obligatoriu pentru ei sau libertatea conștiinței spirituale pentru noi. Îngrijorat de această abordare teistă, Supremul nostru Consiliu, alături de MLNaR, s-a străduit să cultive mai degrabă regularitatea decât sa alerge după recunoașteri. Eforturile de-a lungul anilor au dus la revizuirea ritualurilor, aliniată la textele originare consevate de “Suprême Conseil de France 1804”, precum și la practica riguroasă a acestora. Dar trebuie spus însă că libertatea conștiinței nu este sinonimă cu anarhia, deoarece noi păstrăm intangibile criteriile de regularitate, fundamentul RSAA.
Ruslan OPRESCU 33
Suveran Mare Comandor
15 ian. 2021
Ziua Culturii Naționale
Dragi Frați,
Astăzi este 15 Ianuarie - Ziua Culturii Naționale. O sărbătoare stabilită prin lege în România, de peste zece ani. Data nu a fost aleasă întâmplător, cultura noastră modernă fiind strâns legată de simbolul “poetului nepereche”, a cărui naștere o aniversăm totodată. Având caracter universal, opera sa literară, de dimensiuni mitice, transmite peste veac un mesaj profund și “scăldat în Lumină”, care este mai actual ca niciodată. Cu această ocazie, vă invit să trăim împreună un moment de reflecţie privind responsabilitatea de a împărtăși generaţiilor următoare de Frați ceea ce am acumulat… E de datoria noastră să descoperim mereu lucruri noi și să adunăm cât mai multe informații utile la consolidarea propriei personalități. De o imensă diversitate, creația eminesciană, încărcată de multiple elemente ezoterice, reprezintă o mare provocare intelectuală și rămâne o autentică sursă de inspirație pentru Francmasoneria românească. „Masonul fără șorț”, așa cum l-a denumit PRF Nicu Filip, Mihai Eminescu a creat adevărate valori spirituale prin viziunea sa originală în ceea ce privește teoria haosului, în ceea ce privește substratul raţional al lumii înconjurătoare, cosmologia, gândirea demiurgică sau moartea și renașterea inițiatică. Rămân de-a dreptul fascinante năzuinţa sa spre absolut și căutarea eternitaţii… Iubiţi Fraţi, iată o serie de exerciții deja familiare nouă, asimilate din învățăturile și credințele Umanității. Sunt teme cu care Marea Lojă Naţională a României se identifică permanent și cu care vrem să ne îmbogățim patrimoniul, încercând să schimbăm prin propria evoluție imaginea “obscură” a Francmasoneriei contemporane în societatea civilă.
Am zis!
Marius-Cristian PUIU
Mare Maestru al MLNaR