2 nov. 2009

Crucea intoarsa

"Mare este puterea crucii Tale, Doamne, ca s-a înfipt in loc si lucreaza în lume. Ea face din pescari Apostoli si din pagani mucenici, ca sa se roage pentru sufletele noastre."

Crucea este si la ora actuala cel mai raspandit simbol sacru vizibil, insotind mersul existentei umane si reprezinta un punct de referinta de o fundamentala importanta, nu doar religioasa, ci si istorica si culturala. Cuvantul in sine deriva cel mai probabil din limba sanscrita, din "krugga" care insemna "baston"; grecii o numeau "stauròs", "par"; evreii "es" (copac). Aceste denumiri indica originea ei primitiva ca instrument al supliciului: un copac sau un par de care erau tintuiti condamnatii cu piroane, ori legati cu funii ori trasi in teapa. De-abia in epoca romanica a fost recunoscuta crucea drept simbol al triumfului vietii asupra mortii si, prin extinderea conceptului, al insasi vietii eterne.
Majoritatea profanilor care vad o cruce asezata invers se gandesc imediat la ceva rau, la ceva ce tine de diavol sau de puteri malefice, oculte. Crucea asezata cu susul in jos apare adesea in filmele horror prezentata ca un simbol satanist, insa nu este deloc asa. Crucii asezate invers i se mai spune si Crucea Sf. Petru, deoarece acesta fiind un discipol al lui Hristos si un martir a fost rastignit la Roma cu capul in jos, la propria lui cerere. Sf. Petru isi justifica alegerea spunand ca "Iisus Hristos a venit jos pe pamant din ceruri, a fost rastignit pe pamant cu crucea stand dreapta, si acum el m-a chemat pe mine, de pe pamant in ceruri. De aceea, crucea mea trebuie sa fie o cruce inversata, ca pasii mei sa se indrepte spre ceruri. Nu sunt demn sa fiu rastignit ca Domnul meu". Nu trebuie deci sa judecam un simbol inainte de a ne informa in legatura cu adevarata sa semnificatie caci latura umana intotdeauna tinde sa distorsioneze semnificatia anumitor lucruri mai ales daca acestea sunt pe pamant de sute de ani si povestea lor este transmisa din om in om. Daca ne gandim la o nastere, observam ca copilul se naste venind pe lume cu capul inainte, in realitate intamplandu-se cu capul "in jos". Iar acest moment este unic si reprezinta viata in toata puterea cuvantului. Crucea inversata a fost si este pentru unii o alegere personala, fiecare dandu-i propria sa semnificatie, fie de umilinta si modestie fata de Dumnezeu sau se folosesc de acest simbol ca semn al razvratirii aratand ca nu cred intr-o putere superioara. Putem considera ca Hristos, în pozitie dreapta, reprezinta natura divina, iar Sf. Petru, în pozitie inversata, desemneaza natura umana, ambele unite în semnul crucii. Din Sf. Evanghelii, cunoastem cã Sf. Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona si frate mai mare al lui Andrei cel dintâi chemat de Domnul la lucrarea apostoliei, si se numea Simon pânã când Mântuitorul i-a schimbat acest nume în Chefa sau Petru. Luand cunostinta de ideea mesianica, Sf. Petru a devenit un adept zelos al acesteia si este primul care l-a numit pe Iisus "Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu" (Matei 16, 17-19). Biserica crestina este de fapt asezata pe credinta tare ca piatra în dumnezeirea Mântuitorului, marturisitã de Sf. Ap. Petru. Dupa Pogorarea Sf. Duh la Rusalii, Petru este cel dintâi care vesteste poporului evreu pe Iisus cel rãstignit si înviat, îndemnându-i pe toti la pocainta si întoarcere la credinta (Fapte 3, 19). Din Ierusalim, dupã întemeierea Bisericii Crestine în ziua Cincizecimii Sf. Petru a mers sã vesteasca Evanghelia Împaratiei în Antiohia, Pont, Galitia, Capadochia, Bitinia si la Roma, unde a suferit si moarte de martir la 29 Iunie în anul 67.

Un comentariu: