Toate stelele poartă cu ele un mister şi o semnificaţie. Steagul poporului ales poartă simbolul stelei, pe lângă alte multe state care au adoptat acest simbol în emblema lor naţională. Steaua lui David, cu denumirea ebraica „Maghen David”, care înseamnă "Scutul lui David", este o hexagramă alcătuită din două triunghiuri echilaterale, folosită ca simbol al evreilor şi ca element emblematic la decorarea sinagogilor. Apariţia acestui simbol în iudaism nu este clară, deoarece el nu este prezent în Tanah sau în Talmud dar se considera ca a apărut ca în 800-600 î.H., iar ca reprezentare într-o sinagogă din Capernaum în 200 A.D. Simbolistica biblică pentru “stea” oscilează între simbol al apostoliei, al Mântuitorului care era considerat a fi Steaua Stelelor. Insa prima folosire oficială a stelei lui David a avut loc la Praga în 1354, când Carol al IV-lea, rege al cehiei si imparat roman, le-a dat evreilor dreptul de a avea propriul lor steag si evreii au pus pe el simbolul "Magen David". În 1656 a fost gravat pe o piatră, pentru a demarca cartierul evreiesc din Viena. Din anul 1897, Steaua lui David a fost adoptată ca o emblemă a sionismului. Sub numele de “cheia lui David” apare insa in mistica iudaică şi este menţionat o singură dată de Noul Testament în Apocalipsa în scrisoarea adresată bisericii din Filadelfia.
Există mai multe ipoteze despre semnificaţia si provenienta simbolului:
-Simbolul provine de la modul în care vechii războinici evrei îşi construiau scuturile, care aveau pe interior cele două triunghiuri (singura figură geometrică nedeformabilă), montate astfel ca să formeze şase puncte de prindere pe perimetrul scutului.
-Cele şase vârfuri simbolizează faptul că Dumnezeu domneşte asupra întregului univers, pe şase direcţii: est, vest, nord, sud, sus şi jos.
-În Cabala, cele două triunghiuri reprezintă dihotomia inerentă omului: binele versus răul, spritualul versus fizicul etc. Prin urmare, cele două triunghiuri ar putea reprezenta relaţia reciprocă între poporul evreu şi Dumnezeu. Triunghiul cu vârful în sus simbolizează faptele bune, care urcă spre cer, spre a activa un flux de bunătate, ce se revarsă asupra lumii, reprezentat de triunghiul cu vârful în jos.
În Germania nazista, ca urmare a legilor rasiale, Wilhem Frick, ministru de interne al Reichului, le-a impus evreilor să poarte în piept o stea galbenă cu şase colţuri, ca semn distinctiv.
“Sigiliul lui Solomon”, cum mai este cunoscuta steaua este simbolizata clar, contrar aparentelor oculte, prin litera 7, rezultata din adunarea celor 6 colturi cu centrul hexagramei. Cea mai interesanta reprezentare a ei pentru noi se poate distinge in alaturarea dintre echer si compas, unul dintre cele mai cunoscute simboluri masonice, care poate simboliza creatia divina si intelegerea de catre umanitate a importantei creatiei.
Dintre cei care au condus anticul regat al Israelului si al Iudeei timp de mai mult de 400 de ani, David este cel mai cunoscut si cel mai important. El a fost cioban, soldat, un excelent ofiter, poet, intemeietor de imperii, tata si rege. Regele David a aparut pentru prima oara in istorie pe cand era un tanarul cioban care l-a omorat cu pietre pe giganticul soldat filistin Goliat si regele Saul l-a rasplatit, dandu-i-o de nevasta pe fiica lui, Michal. David i-a devenit apropiat regelui si a format o prietenie stransa cu fiul lui cel mai mare, Jonathan dar in timp ce David devenea din ce in ce mai popular in regat, Saul incepea sa se teama ca ar putea sa incerce sa-l rastoarne si a planuit ca David sa fie omorat. Jonathan a descoperit complotul si l-a avertizat pe David care a fugit. Mai tarziu, intr-o batalie impotriva filistinilor pe muntele Gilboa, Saul a murit, iar David s-a intors si a fost proclamat rege. Sub domnia lui, natiunea evreieasca a fost organizata intr-un regat admirat si respectat pe plan international. Pentru a-si consolida puterea, David a transformat o societate tribala intr-o natiune centralizata care avea un guvern. Tot el a facut si planurile pentru constructia Marelui Templu sau Beit Hamigdash, la Ierusalim…
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu