3 dec. 2009

Hiram, maestrul nostru


Probabil ca fiecare din noi am citit sau auzit cate ceva despre acest personaj extrem de controversat si misterios - Hiram Abif - transformat in personajul principal din unele legende si ritualuri masonice.
Pentru a oferi in linii mari o explicatie despre aceeasta persoana, se poate aminti faptul ca este un zidar biblic, arhitect al Templului lui Solomon, din Ierusalim.
Ritualul in care acesta este prezent si joaca un rol eminamente important, se desfasoara in fata celor mai importanti membri ai organizatiei, fiind pus sub forma unei "scenete", in care arhitectul Hiram Abif, intalneste in drumul sau trei muncitori tineri, pe numele lor, Jubala, Jubalo si Jubalum, supradenumiti talharii. Acestia îi cer o parola, un cuvant secret, cunoscut doar de catre arhitect, care le promisese ca li-l va face cunoscut dupa terminarea Templului. Acestui cuvant secret, îi sunt atribuite insusiri supranaturale, care ofera intelepciune si putere cunoscatorului. Refuzul acestuia, de a dezvalui cuvantul secret, chiar in fata presiunilor la care este supus de catre Jubalum, care se autocaracterizeaza, "numele meu este Jubalum, iar ceea ce spun chiar fac", îi aduce moartea.
Moartea lui Hiram Abif, provocata de refuzul acestuia de a dezvalui parola secreta, doar de el stiuta, simbolizeaza Moartea Eului, care trebuie controlat, inainte ca Spiritul sa fie liber, iar Hiram Abif insusi, personificarea valorilor cautate de toti masonii care doresc sa aceeada la nivelul superior de Maestru Mason.
Moartea dramatica a Mestrului Zidar, Hiram Abif, ajunge in final la urechile lui Solomon. Un protocol secret, care prevedea ca secretul sa fie divulgat in unanimitate de cei care il cunosc il obliga sa inlocuiasca - vechiul - pierdut odata cu moartea unuia din cei care il cunosteau, in persoana lui Abif, cu unul nou, pana cand generatiile urmatoare vor dovedi imensa intelepciune de a-l reconstitui pe cel vechi...
Acest nou cuvant - parola pentru cel de al Trilea Grad, cel de Maestru Mason - este un secret bine pastrat de catre toti cei initiati, care au obligativitatea de a nu il divulga profanilor...
Daca denumirea acestui bine pastrat secret masonic, a de venit cunoscuta si se numeste "mahhahhbone", extrem de putine persoana cunosc orginea, traducerea ori semnificatia simbolica a acestui termen. Speculatiile dezvolta ideea unei etimologii legate de vechiul termen ebraic "mahabone", care poate fi tradus prin "Acesta este constructorul"? Acest misterios termen îi este soptit viitorului Maestru Mason, alaturi de o strangere de mana si o gestica aparte, in cadrul unei ceremonii numite Al Treilea Grad.
Aspirantul la acest inalt grad, interpreteaza rolul lui Hiram Abif, legat la ochi si condus prin loja, fara sa i se spuna la ce sa se astepte. El este ucis in final de cei trei frati zidari, in urma refuzului sau de a le transmite cuvantul secret.
Acest important ritual din simbolistica masonica releva importanta propriei cunoasteri, iar jucarea rolului lui Hiram Abif, reprezinta infruntarea propriei imortalitatati!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu