9 mai 2010

Ziua Europei


Europa sarbatoreste astazi Ziua Europei!
Se implinesc 60 de ani de cand la 9 mai 1950 ministrul francez de externe punea bazele a ceea ce cunoastem cu totii acum drept UE, propunand infiintarea unei comunitati a statelor de pe continent bazate pe un set de principia commune, care sa impiedice declansarea unui razboi si sa uneasca fortele economice.
Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950 Schuman a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europa distrusa din punct de vedere material, frământata de puternice crize politice si divizata, prin “cortina de fier”, în doua mari blocuri: Est si Vest. Apare, în acest context, un puternic curent înspre o politica internaţionala care sa fie capabila sa oprească o a treia conflagraţie mondiala si sa consolideze Europa din punct de vedere economic, fata de SUA si de URSS. Sunt create, aşadar, după război o serie de organizaţii internaţionale, dintre la nivel universal si regional-european, organizaţii având caracter politic, militar sau economic. Într-un moment complicat din primăvara anului 1950, si anume începerea Războiului Rece, lui Robert Schuman, pe atunci ministrul afacerilor externe al Franţei, îi este încredinţata de către omologii si din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii o misiune foarte importanta: crearea unui plan care sa duca la reintegrarea Germaniei Federale în concertul european. La 18 aprilie 1951, şase ţări fondatoare (Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda) au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). Ulterior, în 1957, prin Tratatul de la Roma, a fost înfiinţată Comunitatea economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

Odată cu aderarea la UE, ziua de 9 Mai a devenit deja o tradiţie pentru noi si astazi toata Masoneria Romana este in sarbatoare.
La multi ani tuturor!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu