Se spune ca insusi Sfantul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decat saraca si tatal lor planuia sa isi vanda fetele, crezand ca astfel se va chivernisi. Plansetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru dar Sfantul a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea pe furis, a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari si astfel ea a reusit sa se marite curand. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.
De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, in special copiii,primesc daruri de la Mosul care nu li se arata niciodata.
Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara, Sfantul Nicolae este cele mai popular sfant in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor,de la darurile de "Mos Neculai" si pana la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei (Asia) Sf.Nicolae (in greaca "biruitor de popor")s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de langa Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.
Crestinii acestor timpuri au pastrat memoria numeroaselor sale minuni (readucerea la viata a unui corabier cazut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea prin rugaciune si post a furtunii de pe mare, s.a.). In ultima parte a vietii s-a retras la manastirea ctitorita de el unde a fost inmormantat la 6 decembrie 352. Dupa opt ani, imparatul Iustinian a ridicat la Constantinopol o biserica in cartierul Vlaherne cu hramul numelui sau. Duncandu-se vestea ca din mormantul sau izvoraste mir,crestinii din intreaga lume au facut pelerinaj, vindecandu-se de boli incurabile.
Din veacul al XIX-lea, mana dreapta a Sf.Nicolae se pastreaza la Biserica Sf.Gheorghe din Bucuresti,unde se gaseste si mormantul Voievodului martir Constantin Brancoveanu cu cei patru fii ai sai. Astzi numeroase biserici din tara si mai ales din Ardeal au hramul Sfantului Nicolae.
In Franta, Sfantul Nicolae este insotit de un personaj pe care oamenii din Metz il dispretuiesc. Pana in 1552, Mos Nicolae venea singur si aducea jocuri si dulciuri copiiilor cuminti,dar si celor mai putin cuminti. In anul acela imparatul Carol al V-lea a asediat orasul Metz si locuitorii au fost nevoiti sa ceara ajutorul regelui Frantei pentru a face fata asediului care a tinut,cu toate acestea,pana in ianuarie 1553. Breasla tabacarilor a inventat chiar in timpul asediului un personaj grotesc pentru a-i imbarbata pe locuitorii din Metz, personaj care il reprezenta pe Carol al V-lea si purta cu el un bici cu care incerca sa pedepseasca tinerii si tinerele, alergandu-i pe strazi. Anul urmator, pentru a se bucura de libertate, breasla a reannoit ideea acestui personaj urat si dezagreabil iar trecerea lui prin oras, coincide oarecum cu cea a Sfantului Nicolae.
Anii au trecut si cu timpul a devenit un obicei ca Sfantul Nicolae sa aduca dulciuri, iar caricatura lui Carol al V-lea sa apara pedepsind copiii neasculatatori cu nuielusa usturatoare. Oamenii pasnici din Metz l-au uitat pe Carol al V-lea si l-au botezat Pere Fouettard (mosul care vine cu biciul) pe cel care-l insotea pe Mos Nicolae, patronul copiiilor.
Imaginea acestui personaj s-a raspandit putin cate putin spre Nord si astfel Pere Fouettard a fost acceptat in Germania, Olanda, Belgia, rezolvand uneori problemele educative ale unor parinti prin aparitia sa care speria copiii neascultatori. Ideea nuielusei care pedepseste a ajuns pana pe meleagurile noastre...
Ideea unui mos care aduce daruri copiiilor a aparut in Scandinavia, cu multi ani inainte de Hristos.Vikingii aveau pe zeul Odin care calatorea prin toata lumea in timpul iernii, calare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni si pedepsindu-i pe cei rai .Desi in crestinism s-au pierdut aceste povesti, in constiinta oamenilor ele au ramas prin existenta unor personaje cum ar fi Mos Nicolae si Mos Craciun.
La crestinii din Republica Ghana,mosul care aduce daruri vine din jungla,in timp ce in Hawaii el coboara din barca... In districtul german Berchtesgaden,12 tineri imbracati in paie si avand masti care reprezinta animale danseaza in urma Sfantului Nicolae, sunand din talangi si dupa ce ofera daruri fiecarei case in parte, tinerii dau gazdele afara facandu-se ca le bat, un fel de pedeapsa simbolica pentru eventualele rele savarsite. Si in Germania, Sfantul Nicolae vine cu un agiotant care poarta nume diferite si are aici un sac in spate si un bat in mana, in timp ce aghitantul este o fiinta inspaimantatoare.
In Danemarca,cel care aduce daruri are un sac in spinare si este purtat de reni. Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mancata de elfi, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri.
Polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sant aduse de ingeri. In Siria, cadourile vin cu o camila tanara in data de 6 ianuarie. Copiiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede ca a refuzat sa-i conduca pe intelepti la Betheleem cand acestia i-au trecut pragul,motiv pentru care La Befana isi petrece timpul mergand in casa in casa pentru a-l gasi pe copilul Hristos.
O alta ipostaza a Sf.Nicolae este cea de iscoada la diavol. Se spune ca Dumnezeu a facut un contract cu Necuratul ca cei vii sa fie ai lui Dumnezeu, iar cei morti, ai lui Necuratu'.Vazand insa Dumnezeu ca e rau, a trimis pe Sf.Nicolae sa intrebe cine poate sa ia contractul acela de la Necuratul. Si a stat Sf.Nicolae treizeci de ani la poarta iadului, pana a reusit sa puna unui drac intrebarea ce i-o spusese Dumnezeu. Iar Necuratul i-a raspuns: "Numai acel ce se va naste din Duh Sfant v-a putea sa il ia. "Dumnezeu a trimis duhul sau de s-a nascut Hristos. Cand a implinit Hristos treizeci de ani a mers si a luat contractul si de atunci au ramas oamenii sa fie judecati dupa pacatele lor. Expresia populara: "S-a dat Sf. Nicolae jos din cui" are radacini in credinta ca sfantul ii ajuta pe hoti in ispravile lor si exprima faptul ca parintii ameninta copiii obraznici, aratand nuiaua doar cu degetul.
Tot in popor se spune ca iarna incepe la Sf.Nicolae...Mos Nicolae este batran si are barba alba iar in aceasta zi, Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga. Acum se spune: "A intinerit Sf.Nicolae". De regula de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie si se spune ca daca Sf.Nicolae a venit pe un cal alb, Sf.Ion va merge pe un cal negru, adica va intoarce iarna. In ziua de Sf.Nicolae incepe ziua sa se mareasca: "La Sf.Nicolae se intoarce noaptea la ziua cu cat se intoarce puiu-n gaoace", zice poporul. De ziua lui se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu