22 oct. 2009

Sărăcia uneşte masoneria

În condiţiile crizei economice, marile loji masonice din România sunt dispuse să facă front comun, după ani de dispute şi separări succesive, pentru a promova în străinătate mesaje unitare.
Când avem deplasări în afara ţării, ne întâlnim deseori cu ambasadori, cu şefi de stat sau cu diverşi diplomaţi ori politicieni, despre care aflăm că şi ei sunt masoni. În acest context, reprezentanţii masoneriei din România trebuie să susţină un discurs unitar, pentru ca interesul naţional, în această perioadă grea, să nu aibă de suferit”, a spus joi Viorel Dănacu, marele maestru al Marii Loji Naţionale a României. El s-a referit astfel la posibilitatea ca acele trei mari loji ce reprezintă masoneria română să treacă peste animozităţile care le-au separat în perioada recentă, deoarece în orice situaţie de criză masoneria este principalul cal de bătaie al conspiraţioniştilor.
“Avem deja un tratat administrativ semnat cu Marele Orient al României, astfel încât să nu existe situaţii în care un mason exclus din organizaţia noastră să fie acceptat la ei”, adaugă Danacu.
Contactat de Cotidianul, Eugen Ovidiu Chirovici, marele maestru al Marii Loji Naţionale din România, a spus şi el că după ce masoneria română a fost percepută de opinia publică ca un grup de mari loji care se ceartă între ele şi îşi spală rufele în public, cooperarea lor în ceea ce înseamnă susţinerea şi dezvoltarea unor idei şi principii este bine venită. “Masoneria nu poate face lumea mai bună, dar masonii o pot face. Este important ca fraţii masoni să se poată înţelege între ei şi să colaboreze, chiar dacă aparţin Marelui Orient al României, Marii Loji Naţionale din România, sau Marii Loji Naţionale a României. Ceea ce însă nu vor putea face este să participe împreună la şedinţe rituale”, a mai ţinut Chirovici să precizeze.
În acest moment, cele trei mari puteri masonice europene recunosc fiecare în parte câte o mare lojă românească. Marea Lojă a Franţei recunoaşte Marea Lojă Naţională a României, Marea Lojă Unită a Angliei recunoaşte Marea Lojă Naţională din România, iar Marele Orient al Franţei are ca “sucursală” Marele Orient al României. “Această situaţie există peste tot în Europa şi nu înseamnă că suntem noi, românii, mai speciali pentru că avem trei mari loji. Masoneria e unică şi trebuie să ne înţelegem unii cu alţii. Preşedintele Franţei are un consilier care ţine în permanenţă legătura cu marile loji de acolo. Am dori ca şi domnul preşedinte Traian Băsescu să facă la fel”, a spus Danacu despre organizarea masoneriei româneşti.
“Deocamdată, după o perioadă foarte lungă de întrerupere, masoneria română este încă tânără şi nu este atât de dezvoltată pentru a fi cu totul independentă. Chiar şi financiar. De asta, nici una din marile loji existente în prezent şi recunoscute de alte mari loji din străinătate nu trebuie subestimată”, a mai precizat Chirovici pentru Cotidianul.


de Razvan Mihai Vintilescu (preluare din Cotidianul)



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu